Premieră istorică în Ungaria. Cine este Katalin Novak, noua președintă a țării

Badea Violeta 10.03.2022, 18:52
Premieră istorică în Ungaria. Cine este Katalin Novak, noua președintă a țării

România nu a avut niciodată o femeie în funcția de președinte al țării. După Republica Moldova, însă, o altă țară marchează această premieră. Este vorba despre Ungaria, unde Katalin Novak a devenit prima femeie președinte din istoria țării. Ea a obţinut acest mandat de cinci ani, cu sprijinul voturilor partidului de guvernământ Fidesz. Iată mai multe detalii despre noua șefă a statului maghiar!

Katalin Novak, prima femeie președinte a Ungariei

Katalin Novak, fost vicepreședinte Fidesz și ministru al Familiei, a fost aleasă prima femeie președinte a Ungariei. Ea a obținut 137 de voturi pentru din cele 188 exprimate, în timp ce candidatul opoziţiei, Peter Rona, a primit doar 51 de voturi.

Katalin Novak va avea un mandat de cinci ani și îşi va începe treaba pe data de 10 mai. În mai mult de un deceniu, viitoarea domană președinte a Ungariei a avut o carieră fulminantă.

Ea a debutat la Ministerul de Externe, apoi a ajuns ministru al Familiei și a devenit vicepreședinte al partidului de guvernământ Fidesz.

În ultimii ani, Katalin Novak a dobândit și mai multă notorietate. Anul trecut și anul acesta, a fost desemnată cea mai influentă femeie din viața publică maghiară.

La cei 44 de ani ai săi, Katalin Novak este prima femeie și, totodată, cea mai tânără șefă a statului maghiar de la schimbarea de regim. Ea are trei copii, vorbește patru limbi străine, aleargă la maraton și a fost un membru proeminent al partidului de guvernare Fidesz.

Cine este Katalin Novak
Cine este Katalin Novak

Când și-a început Katalin Novak cariera politică

Katalin Novak și-a început cariera politică încă din anul 2001, în timpul primului guvern Orbán, la Ministerul Afacerilor Externe, unde s-a specializat în afaceri europene.

În anul 2010, ea a devenit consilier ministerial, iar doi ani mai târziu a fost numită șef de cabinet al Ministerului Resurselor Umane (EMMI).

În anul 2014, Katalin Novak a fost numită secretar de stat pentru familie și tineret în cadrul EMMI, iar în cele din urmă a devenit ministru al familiei în octombrie 2020.

Între 2017 și 2021, ea a fost, de asemenea, unul dintre vicepreședinții Fidesz. Acesta este doar un scurt rezumat al carierei sale impresionante. Și nu doar pentru că va fi prima femeie președinte a Ungariei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...