EXCLUSIV

Pregătesc rușii o provocare la centrala de la Zaporojie? Fizician: „Ieri, situația era în ordine. Din păcate, nu se poate monitoriza continuu”

Gabriela del Pupo 19.08.2022, 11:51
Pregătesc rușii o provocare la centrala de la Zaporojie? Fizician: „Ieri, situația era în ordine. Din păcate, nu se poate monitoriza continuu”

În ultimele 24 de ore, s-au ridicat temeri majore privind o posibiliă provocare a forțelor ruse la centrala nucleară de la Zaporojie. Președintele Societății Nucleare Europene spune că nu s-ar merge până într-acolo încât să fie afectată centrala, ceea ce ar însemna un pericol de radiații. Pe de altă parte, Direcţia principală de informaţii (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării susține că Rusia ar putea pregăti o provocare pentru astăzi la centrala nucleară din Zaporojie, și că reprezentanții agenției nucleare ruse au părăsit deja zona, notează Agerpres. Impact.ro a stat de vorbă cu fizicianul Silviu Gurlui care monitorizează senzorii din zonele centralelor din Ucraina, încă de la începutul conflictului.

Situația de la centrala nucleară de la Zaporojie, comparată cu Fukushima

În cazul în care centrala ar fi afectată, norul radioactiv ar ajunge în România în 48 de ore. Din fericire însă, chiar dacă senzorii din proximitatea centralei nu funcționează, se fac măsurători zilnice la 20 de kilometri de zonă, iar acestea arată în prezent limite normale ale nivelului de radiații.

„Nu este foarte probabil ca această  centrală să fie afectată. În cel mai improbabil caz, radioactivitatea va afecta ucrainienii care locuiesc în zonă. Dacă ne raportăm la experiențele anterioare, Fukushima ar putea fi o comparație pentru cel mai sumbru scenariu” a declarat Leon Cizelj, președintele Societății Nucleare Europene pentru CNN.

Fizicianul Silviu Gurlui spune că pe baza monitorizărilor recente nu există motive de îngrijorare. Măsurătorile manuale dar și cele tehnice arată că valorile sunt normale. De asemenea, se folosesc și datele din satelit pentru a verifica activitatea din proximitatea centralei.

„Ieri, situația era în ordine. Din păcate, acolo nu există senzori care să fie continui și, din motivul acesta, nu avem date la zi pentru a putea să monitorizăm. Există în vecinătate primul senzor la 20 de kilometri distanță, care măsoară o dată pe oră și, din ceea ce se prezintă publicului, aceste măsurători se fac doar în intervalul de noapte, de la unu la opt. Următorul senzor automat este undeva la 60 de kilometri distanță. Datele sunt expuse publicului doar dimineața.” explică Silviu Gurlui pentru Impact.ro.

Un altfel de erou

Din fericire, un operator privat folosește un aparat de monitorizare manual pentru a face de trei ori pe zi măsurători în proximitatea centralei. Senzorii din zonă nu mai sunt funcționali din luna februarie. Senzorii se regăsesc pe hartă, dar se poate vedea clar că nu sunt activi de mai multă vreme, spune specialistul.

„Apoi mai există un senzor manual, care pare a fi al unui operator, care măsoară de trei ori pe zi și pare cel mai eficient din tot ce este acolo. Ultima măsurătoare o face la ora 15, iar pentru ziua de ieri, nivelul de radiații era în limita normalului. Faptul că nu sunt senzori care să măsoare de la minut la minut ce se întâmplă, este un lucru care ar fi important pentru a avea controlul în cazul unui accident, pentru a lua măsuri din timp. Însă odată ce pornește un focar, în o oră va fi măsurat de un senzor din zonă.” spune Silviu Gurlui.

O latură a centralei de la Zaporojie
O latură a centralei de la Zaporojie

„Ocupanţii au anunţat pe neaşteptate zi liberă”

Mesajele din partea ambelor părți implicate în conflict nu sunt, din păcate, liniștitoare. Securitatea în zonă ar trebui asigurată de către forțele ONU, iar vizita secretarului general în Ucraina este ocazia perfectă pentru un gest extrem din partea ocupanților.

„Ocupanţii au anunţat pe neaşteptate ‘zi liberă’ (pentru vineri) la centrala nucleară din Zaporojie. Astfel, la 19 august, aici se va afla doar personalul operaţional. Intrarea va fi închisă pentru toţi ceilalţi angajaţi”, a indicat serviciul de informaţii militare ucrainene pe aplicaţia Telegram, adăugând că, din informaţiile de care dispune, reprezentanţi ai Rosatom (Agenţia nucleară rusă), care s-au aflat în ultimul timp permanent la centrală, au părăsit ‘urgent’ teritoriul obiectivului.

Pe de altă parte, rușii acuză Ucraina. Ministerul rus al Apărării a declarat că Ucraina ar pregăti o ‘provocare răsunătoare’ la centrală cu ocazia vizitei secretarului general al ONU, Antonio Guterres, în Ucraina.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...