Întâlnire istorică. Volodimir Zelenski l-a primit pe Recep Erdogan în Ucraina

Beatrice Dumitru 18.08.2022, 17:03
Întâlnire istorică. Volodimir Zelenski l-a primit pe Recep Erdogan în Ucraina

Secretarul general al ONU Antonio Guterres se va întâlni, joi, cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu președintele turc Tayyip Erdogan în Ucraina, la inițiativa liderului de la Kiev. Aceștia vor vizita portul Odesa de la Marea Neagră, unde exporturile de cereale au fost reluate în baza unui acord intermediat de ONU.

Recep Erdogan a ajuns în Ucraina

Update 18 august, ora 16.50. Președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a ajuns în Ucraina, unde a fost primit de liderul ucrainean Volodimir Zelenski la Palatul Potochki, din Liov.

Cei doi lideri vor purta mai întâi o discuție privată, apoi se vor întâlni cu secretarul general al Națiunilor Unite Antonio Guterres. La reuniunea trilaterală se va discuta despre acordul privind exportul de cereale ucrainene, despre măsurile care pot fi luate pentru a pune capăt războiului dintre Ucraina și Rusia prin mijloace diplomatice și despre situația de la centrala nucleară Zaporojie.

Aceasta este prima întâlnire între cei doi lideri de la începutul războiului, iar Turcia ar putea juca un rol cheie în acest conflcit. Recep Erdogan a spus că vrea să aranjeze o întâlnire între Volodimir Zelenski și Vladimir Putin, după ce a făcut propunerea la începutul lunii.

În drum spre Liov, președintele Turicie a aterizat în Polonia pe Aeroportul Internațional Rzeszow și a fost întâmpinat de guvernatorul regional Radoslaw Wiatr și de ambasadorul Turciei la Varșovia, Cengiz Kamil Firat.


Știrea inițială 

Reuniune în Ucraina

Purtătorul de cuvânt al ONU Stephane Dujarric a declarat că Antonio Guterres se va întâlni cu Volodimir Zelenski în orașul Liov, în vestul Ucrainei, și va discuta despre situația de la centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, dar și despre găsirea unei soluții politice pentru conflictul cu Rusia.

Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc pentru atacuri în apropierea centralei nucleare Zaporojie din estul Ucrainei, pe care forțele ruse au preluat-o în primele etape ale invaziei lor din 24 februarie. Instalația de la Zaporojie este în continuare operată de tehnicieni ucraineni, notează Reuters.

Seful ONU, întâlnire cu Volodimir Zelenski și Recep Erdogan în Ucraina. Ce pun la cale cei trei
Volodimir Zelenski l-a invitat pe șeful ONU în Ucraina.

„La invitația președintelui Volodimir Zelenski, secretarul general se va afla joi la Liov pentru a participa la o întâlnire trilaterală cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan și liderul ucrainean. la întâlnire se va examina implementarea acordului internațional semnat în iulie la Istanbul pentru a permite exporturile de cereale din Ucraina, acord în care Turcia este un element cheie. Vor fi ridicate o serie de probleme, în general, precum necesitatea unei soluții politice a conflictului. Nu am nicio îndoială că se va discuta și chestiunea centralei nucleare Zaporojie și altele”, a declarat Stephane Dujarric.

Șeful ONU, călătorie în Turcia

Organizația Națiunilor Unite a spus că poate ajuta la facilitarea unei vizite a inspectorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) la Zaporojie, care să înceapă de la Kiev, dar Rusia a susținut că orice misiune care trece prin capitala Ucrainei este prea periculoasă.

Trei porturi de la Marea Neagră au fost deblocate luna trecută în baza unui acord între Rusia și Ucraina, intermediat de Națiunile Unite și Turcia, făcând posibil exportul a sute de mii de tone de cereale ucrainene. Organizația Națiunilor Unite a declarat că acordul are ca scop atenuarea crizei alimentare globale care se agravează.

Sâmbătă, 20 august, Antonie Guterres va vizita Centrul Comun de Coordonare din Istanbul, care este format din oficiali ruși, ucraineni, turci și ONU care supraveghează exporturile de cereale și îngrășăminte ucrainene din Marea Neagră.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...