Rusia ar putea închide centrala nucleară Zaporojie. Ucraina, acuzată că plănuiește un atac acolo

Beatrice Dumitru 18.08.2022, 16:27
Rusia ar putea închide centrala nucleară Zaporojie. Ucraina, acuzată că plănuiește un atac acolo

Centrala nucleară Zaporojie a fost capturată de forțele ruse în martie și a fost bombardată de mai multe ori în ultimele săptămâni. Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc de atacuri asupra uzinei, în timp ce șeful NATO Jens Stoltenberg a cerut inspecţie urgentă și retragerea trupelor ruse de la centrală.

Materialul radioactiv ar acoperi Germania, Polonia și Slovacia

Ministerul rus al Apărării a declarat că centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei ar putea fi închisă dacă forțele ucrainene continuă să bombardeze instalația. Sistemele de susținere de rezervă ale centralei au fost deteriorate în urma bombardamentelor, iar în cazul unui accident materialul radioactiv ar acoperi Germania, Polonia și Slovacia, susține Igor Kirillov, șef din minister responsabil cu apărarea radioactivă, chimică și biologică ale Rusiei.

De asemenea, Rusia a declarat că există riscul unui dezastru provocat la centrala nucleară Zaporojie și a acuzat Kievul și Occidentul că pregătește o „provocare” acolo vineri 19 august, în timpul unei vizite în Ucraina a secretarului general al ONU Antonio Guterres, pentru a da vina pe Rusia, scrie Reuters.

Un oficial ucrainean a respins ceea ce a descris ca fiind o afirmație cinică a Moscovei și a spus că forțele ruse ar trebui să părăsească centrala pe care au capturat-o la scurt timp după ce au invadat Ucraina, în urmă cu aproape șase luni, să o demineze și să elimine orice muniție stocată acolo.

Rusia ar putea închide centrala nucleară Zaporojie. Ucraina, acuzată că plănuiește o „provocare” acolo
Rusia și Ucraina se acuză reciproc de bombardarea centralei nucleare Zaporojie.

Există o soluție. Trebuie doar să scoateți munițiile din hale, să deminați clădirile, să eliberați personalul uzinei, să opriți bombardarea orașului de sud Nikopol de pe teritoriul uzinei și să părăsiți stația”, a scris consilierul lui Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, pe Twitter.

Rusia nu vrea să demilitarizeze zona din jurul centralei

Rusia spune că forțele ucrainene trag cu nesăbuință în centrală, în timp ce Ucraina acuză Rusia că folosește în mod deliberat complexul de reactoare ca bază pentru a lansa atacuri împotriva populației sale.

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că o propunerea ONU de demilitarizare a zonei din jurul centralei este „inacceptabilă”, în timp ce purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării Igor Konașenkov a declarat că Moscova ia măsuri pentru a asigura siguranța în complex și a negat că a desfășurat arme grele în și în jurul fabricii. Centrala produce o cincime din producția anuală de energie electrică a Ucrainei.

În acest context, compania de energie nucleară de stat ucraineană Energoatom a declarat că închiderea centralei ar crește riscul „dezastrului de radiații la cea mai mare centrală nucleară din Europa”, deoarece deconectarea generatoarelor complexului de la sistemul electric al Ucrainei ar împiedica utilizarea lor pentru a menține combustibilul nuclear rece, în cazul unei pene de curent.

Cum se împart banii în cuplul lor?
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...