EXCLUSIV

Câți senzori mai sunt activi la Cernobîl după ce a fost furat software-ul? Fizician: „În momentul de față nivelul de radiații este în limite normale”

Gabriela del Pupo 19.07.2022, 16:49
Câți senzori mai sunt activi la Cernobîl după ce a fost furat software-ul? Fizician: „În momentul de față nivelul de radiații este în limite normale”

Furtul software-ului din interiorul centralei de la Cernobîl nu afectează, de fapt, monitorizarea nivelului de radiații din zonă. Chiar dacă măsurătorile nu sunt la un nivel optim se pare că scopul acestui atac nu ține de manipularea informațiilor privind gradul de toxicitate din zonă. Impact.ro a stat de vorbă cu un fizician care verifică periodic senzorii din zona reactoarelor și care a declarat că deocamdată nu se înregistrează probleme în privința radiațiilor.

„10 senzori care sunt activi, dau valori în limite normale”

Din păcate acțiunile soldaților ruși au făcut ca nivelul de radioactivitate să crească în perioada ocupației. În urmă cu doar câteva luni armata rusă a săpat tranşee în pământul radioactiv din proximitatea unităţii nucleare. Zeci de soldați au ajuns la spital în urma acestei acțiuni. Silviu Gurlui spune că deși nu sunt toți senzorii de monitorizare activi se poate încă măsura nivelul de radioactivitate din zonă.

„Soft-ul este un ansamblu de echipamente, din ce se înțelege din primele informații care au apărut în spațiul public, ale unor laboratoare de cercetare, deci interne. Totuși există o serie de senzori din jurul celor patru reactoare de la Cerbobîl, 10 senzori care sunt activi, dau valori în limite normale. Ceea ce este îngrijorător, dacă aceste informații se confirmă, este vorba despre niște activități din laborator, care ar trebui reduse până când se va întregi rețeaua din interior cu senzorii necesari.

Dar există, orice operator din interior trebuie să aibă câte un instrument portabil. Ei sunt în siguranță să vor putea să vină rapid cu un mesaj de alertă dacă sunt probleme, și să rezolve problema de ansamblu, din interior dacă există așa ceva. Trebuie să monitorizeze mai atent sursele de radiații cu care se lucrează. Dar repet, în afara celor patru centrale cu cele patru reactoare în momentul de față nivelul de radiații este în limite normale, nu s-a schimbat nimic în ultima perioadă. ” spune fizicianul.

Directorul AIEA anunta valori „anormale” de radiatii la Cernobil

„Nu este un capăt de lume, se pot pune senzori”

În urmă cu câteva săptămâni se anunța faptul că senzorii din preajma centralelor sunt funcționali, numărul lor fiind cuantificat la aproape 40. Cu toate acestea doar 10 senzori apar pe radarul aplicațiilor de specialitate. În luna martie alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare de la Cernobîl și a echipamentelor sale de siguranță a fost întreruptă în totalitate din cauza acțiunilor militare ruse.

„Totuși au trecut atâtea luni și până astăzi nu s-a mai spus nimic. Nu este un capăt de lume, se pot pune acolo senzori, senzorii nu necesită fonduri de miliarde de euro, această rețea de poate restabili într-un timp scurt, dar trebuie atenție evident.” mai spune Silviu Gurlui.

Centrala nu este funcțională, dar „zona de excludere” din jurul ei, una dintre cele mai radioactive zone din lume, monitorizarea este însă esențială pentru menținerea sub control a radioactivității potențiale în cazul unui accident.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...