Poluare extremă în Capitală. Ce spune Ministrul Mediului despre fumul înecăcios care s-a creat

Raluca Juncu 08.04.2020, 12:08
Poluare extremă în Capitală. Ce spune Ministrul Mediului despre fumul înecăcios care s-a creat

Stațiile independente de monitorizare a aerului au înregistrat în această dimineață depășiri ale limitelor maxime admise. Bucureștenii, dar și locuitorii din județul Ilfov au simțit de la primele ore ale dimineții un aer irespirabil. Care este motivul?

Update, ora 12:10„Este dificil (n.red. acest incendiu) pentru că autospecialele înaintează foarte greu. Terenul este destul de dificil, dar se iau toate măsurile de stingere ca în cel mai scurt timp să reușim lichdarea incendiului”, au transmis Reprezentanții IGSU București-Ilfov, potrivit Digi24.

Aer irespirabil în Capitală. Ce spune Ministrul Mediului despre poluarea extremă

Un incendiu care a avut loc în localitatea Periș, județul Ilfov a declanșat un nor imens de fum care s-a resimțit și în București, cu precădere în zona nord-vestică.

Mai mult, la ora 07:00, în această dimineață, indicele calității aerului indicau un grad „foarte ridicat” de poluare, în mai multe zone din Capitală, arată datele furnizate de platforma airlive.ro.

Depășirile de poluare peste limita admisă erau înregistrate la particulele în suspensie PM 10 și PM 2,5 – acesta din urmă fiind cel care înregistra cele mai mari creșteri.

Ministrul Mediului spune că este vorba despre un incendiu de vegetație și că ar mai multe bazine de acumulare ale unei foste ferme de porci.

„Avem un incendiu de vegetație. În urma incendierii unei zone semnificative de vegetație în zona Periș din județul Ilfov, ard mocnit batalurile, bazinele de acumulare ale fostei ferme de porci. Arderea acestor resturi generează miros specific și fum înecăcios, resimțit de locuitorii din vecinătate și evident de noi, cei din București, ca urmare a vitezei și direcției vântului”, a declarat Costel Alexe, la Digi24, în contextul poluării masive din Capitală.

Garda de Mediu, alături de mai multe echipaje de intervenție ale IGSU au ajuns la fața locului pentru stingerea incendiului.

„Incendiul degajază un fum greu, înecăcios și cu un miros puternic, care se dispersează lent.

Având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie privind evoluția norului de fum din zona Periș, jud. Ilfov – mun. București se apreciază că în cursul acestei zile circulatia aerului va fi relativ slabă (sub 20 km/h) și se va realiza predominant dinspre est-nord-est către vest-sud-vest, astfel că evoluția norului de fum va fi de relativă staționare și dispersie, apoi de deplasare ușoară către vest-sud-vest.

În intervalul menționat, în zona de interes cerul va fi senin”, au scris reprezentanții Gărzii de Mediu, într-o postare pe Facebook.

Urmăriți Impact.ro și pe