Valorile maxime ale poluării în București, date peste cap în această dimineață. Care a fost cauza

Raluca Juncu 02.03.2020, 13:38
Valorile maxime ale poluării în București, date peste cap în această dimineață. Care a fost cauza

Un val de poluare execisvă s-a simțit în noaptea de duminică spre luni în București. Platformele care măsoară indicele de calitate al aerului au raportat un nivel extrem de ridicat de poluare. Cum au resimțit locuitorii Capitalei aerul?

Poluarea din București, peste limitele admise

Un val de poluare excesiv a fost semnalat duminică noapte spre luni pe teritoriul Bucureștiului, unde a fost depășită limita maximă de poluare.

Astfel, s-au înregistrat depășiri chiar și cu 900-1.000% peste limitele maxim admise la poluarea cu PM2,5 (particule în suspensie cu diametrul mai mic de 2,5 microni – de la arderi, de exemplu) și de aproape 800% la poluarea cu PM10 (particule în suspensie cu diametrul mai mic de 10 microni – de la praf sau polen), potrivit Digi 24.

Bucureștenii au sesizat și în noaptea dinspre 1 spre 2 martie un fum negricios în aer și un miros de ars care se afla în atmosferă.

La momentul transmiterii acestei știri, cel mai ridicat nivel de poluare din București se află în Berceni, în Zona Piața Sudului, potrivit airlive.ro, platfrmă de monitorizare a aerului.

Gradul de poluare din Capitală. Foto: captură airlive.ro
Gradul de poluare din Capitală. Foto: captură airlive.ro

Astfel de raportări de depășire execisvă a gradului de poluare nu sunt fără precedent. Din luna noiembrie și până acum au fost semnalate mai multe astfel de cazuri de poluare în București.

Ce spune Ministrul Mediului?

Ministrul Mediului s-a reunit luni de urgență cu cabinetul său pentru a evalua situația. În ceea ce privește cauza fenomenului, Costel Alexe, ministrul demis a confirmat existența unor arderi necontrolate. El a mai spus și că există suspiciuni cu privire la posibile activități industriale în județul Ilfov și în București.

„Am avut acest episod de poluare ca urmare a unui cumul de factori. În primul rând, arderile necontrolate din Bucureşti şi judeţul Ilfov. Au fost sesizări la 112. Am avut în această dimineaţă discuţii cu cei de la ISU care, din informaţiile pe care le avem, în afară de incendiul semnalat la ora 12:00 noaptea la Gara de Nord şi a sesizărilor primite cu arderile de vegetaţie sau cauciucuri sau toate celelalte gunoaie, care au fost în cursul serii, am ajuns să avem condiții de calm atmosferic și cu viteze reduse ale vântului, de sub 7 km/h.

Costel Alexe, Ministrul Mediului la confeința de presă de luni. Foto: Inquam Photos /Octav Ganea
Costel Alexe, Ministrul Mediului la confeința de presă de luni. Foto: Inquam Photos /Octav Ganea

Din acest motiv, am avut şi aceste valori ridicate. Aceste creşteri au început aseară în jurul orei 21:00, cu vârful în jurul ore 3:00 – 4:00 dimineaţă, scăzând către primele ore ale zilei. Deci, acum avem valori de intrare în normalitate privind calitatea aerului din Bucureşti. Evident, mai avem depăşiri pe PM10 şi ceilalţi factori poluanţi”, a transmis ministrul Mediului, Costel Alexe.

Urmăriți Impact.ro și pe