Planul REPowerEU, adoptat de Parlamentul European. România va beneficia de 1,39 de miliarde de euro pentru finanțarea proiectelor în domeniul energiei

Elena Avramescu 14.02.2023, 14:20
Planul REPowerEU, adoptat de Parlamentul European. România va beneficia de 1,39 de miliarde de euro pentru finanțarea proiectelor în domeniul energiei

În cursul zilei de astăzi, Parlamentul European a adoptat planul REPowerEU, în valoare totală de 20 de miliarde de euro în granturi nerambursabile. Astfel că România va beneficia în scurt timp de 1,39 de miliarde de euro în vederea finanţării de proiecte în domeniul energiei, bani pe care va trebui să îi cheltuiască până la sfârșitul anului 2026.

Parlamentul European a decis să adopte planul REPowerEU

Planul REPowerEU are în vedere o serie de măsuri menite să reducă rapid dependenţa de combustibilii fosili din Rusia şi să accelereze tranziţia verde, sporind în acelaşi timp rezilienţa sistemului energetic din UE. Planul se bazează pe trei piloni: diversificare, economisire şi accelerarea trecerii la energia curată.

Eurodeputaţii români Siegfried Mureşan (PPE) şi Dragoş Pîslaru (Renew) şi eurodeputata spaniolă Eider Gardiazabal Rubial (S&D) au fost raportorii Parlamentului European pentru REPowerEU.

„Vom acţiona împreună, ca Uniune Europeană, pentru a ne reduce dependenţa energetică de Rusia, pentru a nu mai importa gaz, cărbune şi petrol din Rusia. Toate acestea, cât mai repede posibil şi pentru totdeauna. Şi ar trebui să învăţăm din greşelile trecutului. Niciodată în viitor să nu mai fim dependenţi de o singură ţară care ne oferă energie, de o singură rută de transport sau de o singură sursă energetică.

Trebuie să ne diversificăm consumul de energie, trebuie să importăm din ţări pe care ne putem baza, ţări care sunt stabile, ţări care sunt democraţii, ţări care sunt partenere. Şi ar trebui să producem cât mai multă energie energie posibilă în cadrul UE. Acestea sunt principiile de bază ale REPowerEU”, a spus luni seară, în plenul PE, europarlamentarul liberal Siegfried Mureşan.

Anchetă internă, demarată în Parlamentul European, în urma acuzațiilor de corupție la adresa Evei Kaili. Președinta Roberta Metsola: „Democrația europeană este atacată”
Parlamentul European

Astfel că cele 20 de miliarde de euro prevăzute de REPowerEu vor ajuta la îmbunătăţirea infrastructurii, pentru a ne conecta mai bine, astfel că se va putea transporta energia unde este nevoie de ea și se va reduce dependenţa de Rusia pentru ca România să devină mai eficientă din punct de vedere energetic.

„Cu cât devenim mai eficienţi energetic, cu atât avem mai puţină energie pentru consum. Cu cât consumăm mai puţină energie, cu atât factura pentru cetăţeni şi companii va fi mai mică”, a mai precizat eurodeputatul PPE.

Eurodeputatul Dragoş Pîslaru a afirmat în cadrul dezbaterii de luni seara, care a precedat votul de marţi asupra REPowerEU, că Rusia a folosit gazul şi combustibilii săi fosili ca armă politică şi economică, dar că UE nu are nevoie de aceste resurse pentru că blocul comunitar îşi poate creşte capacitatea de a depozita şi de a produce propria energie.

„Dar nu cu orice cost. Trebuie să ne menţinem ambiţiile verzi.  Trebuie să folosim forţa deplină a resurselor noastre naturale – vântul, apa, soarele, pentru a ne diversifica sistemul energetic. Cum ne luptăm cu insecuritatea? Cu investiţii sigure. Industria noastră nu este atât de rezilientă, avem nevoie de mai multă autonomie şi de mai puţină dependenţă. Putem obţine asta prin REPowerEU”, a mai declarat acesta.

În încheiere, eurodeputata spaniolă Eider Gardiazabal Rubial a reamintit că obiectivele REPowerEU sunt reducerea impactului economic al invaziei ruse din Ucraina, scăderea preţurilor la energie şi continuarea tranziţiei spre energia verde.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...