Președintele Iohannis, vizită oficială în Azerbaidjan: „Vom dezvolta un cablu submarin pentru energie electrică verde la Marea Neagră”

Elena Avramescu, Anca Manolica 03.02.2023, 09:36
Președintele Iohannis, vizită oficială în Azerbaidjan: „Vom dezvolta un cablu submarin pentru energie electrică verde la Marea Neagră”

Pe 2 și 3 februarie, președintele Klaus Iohannis are stabilită o vizită oficială în Republica Azerbaidjan, la Baku, ce se face la invitaţia preşedintelui Ilham Aliyev. În acest sens, vor fi purtate consultări politice cu omologul său azer despre dezvoltarea cooperării bilaterale în mai multe domenii, cum ar fi cel al energiei, transporturilor, comerţului, investiţiilor, digitalizării, agriculturii, educaţiei şi culturii.

Președintele Klaus Iohannis vizitează Republica Azerbaidjan

UPDATE 3 februarie, ora 9:36. Preşedintele României a făcut noi declarații, spunând că România este un foarte mare producător de hidrocarburi în Europa, tocmai de aceea vrea ca acest rol să fie dezvoltat cu rezervele de gaz descoperite în Marea Neagră.

„Gazul natural rămâne un element critic complementar în sprijinul procesului de decarbonizare. În cadrul Uniunii Europene, România a militat activ pentru includerea gazului natural şi a energiei nucleare în taxonomia verde, ca tehnologii esenţiale în procesul de tranziţie spre o economie fără carbon. Din acest motiv, noi vedem o utilizare predictibilă şi pe termen lung a gazului natural în economia UE.

România este în momentul de faţă un producător important de hidrocarburi în Europa, un rol pe care intenţionăm să îl dezvoltăm cu rezervele de gaz deja descoperite în Marea Neagră. În plus, volume adiţionale substanţiale vor deveni disponibile în 2026-2027. România va putea să contribuie în continuare la securitatea energetică şi rezilienţa din Europa”, a notat Iohannis, la reuniunea ministerială a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze.

Președintele României a ținut să mai precizeze că angajamentul României de a promova cooperarea energetică în regiune este unul atât de puternic, în special prin capitalizarea potenţialului disponibil pentru producţia de energie, dar şi prin infrastructura transfrontalieră de transport a energiei.

„Prin acest acord, vom dezvolta un cablu submarin pentru energie electrică verde la Marea Neagră, oferind o contribuţie valoroasă pentru o securitate energetică europeană mai puternică. Acest Parteneriat Strategic este totodată în concordanţă cu planul REPowerEU şi va consolida creşterea economică, securitatea, rezilienţa şi acţiunile climatice pentru Europa şi pentru partenerii noştri”, a mai spus Klaus Iohannis.

În continuare, președintele României a insistat pe tema angajamentulului solid şi continuu al României pentru cooperarea regională, „ca modalitate de a găsi soluţii sustenabile la provocări comune, în mod particular pentru securitatea noastră energetică comună”.

UPDATE 3 februarie, ora 6:33. În cursul zileid e astăzi, preşedintele Klaus Iohannis participă la deschiderea oficială a Reuniunii ministeriale a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze de la Baku, de unde nu va lipsi nici comisarul european pentru Energie, Kadri Simson.

Tot astăzi, potrivit programului oficial, Klaus Iohannis va depune şi o coroană de flori la „Monumentul Eroilor” din Baku.

UPDATE ora 20:20. În urma întâlnirii dintre cei doi șefi de stat, preşedintele azer a declarat că prin semnarea unui nou contract între Romgaz şi Socar pentru livrarea de gaze naturale se vor folosi toate oportunităţile din România pentru a exporta gazul azer şi către alte țări europene. Contractul va fi semnat pentru perioada 1 aprilie 2023 – 1 aprilie 2024.

„(…) Ne vom adresa şi altor pieţe europene prin intermediul dumneavoastră şi vom folosi toate aceste oportunităţi din România pentru a exporta gazul din Azerbaidjan şi mai departe”, a spus Ilham Aliyev după întrevederea cu Klaus Iohannis.

De asemenea, el a subliniat importanţa energiei verzi şi a reiterat că vineri va fi Reuniunea ministerială a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze.

– Știrea inițială –

Este de așteptat ca preşedintele României să deschidă, alături de preşedintele Republicii Azerbaidjan, Reuniunea ministerială a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze, conform unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Vizita preşedintelui Klaus Iohannis la Baku are loc după mai multe convorbiri avute cu preşedintele Ilham Aliyev, la Bucureşti, în data de 17 decembrie 2022, cu ocazia participării celor doi şefi de stat la ceremonia semnării Acordului între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României şi Ungariei privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi.

„În cadrul consultărilor politice de la Baku, cei doi preşedinţi vor discuta aprofundat despre dezvoltarea cooperării bilaterale în domenii precum energie, transporturi, comerţ, investiţii, digitalizare, agricultură, educaţie şi cultură.

În continuarea discuţiilor de la Bucureşti, din luna decembrie 2022, va fi evaluat stadiul implementării proiectelor de interconectare regională precum cablul submarin de transport pentru energie electrică şi va fi abordată iniţierea de proiecte similare în domeniul digital. Un alt subiect de discuţii vizează extinderea cooperării privind iniţiativele strategice între Europa şi Asia Centrală, folosind rolul de punţi de legătură al României şi al Republicii Azerbaidjan”, se arată în comunicat.

În încheiere, preşedintele Klaus Iohannis va vorbi despre solidaritatea şi angajamentul României pentru asigurarea securităţii energetice europene prin extinderea cooperării cu partenerii din regiune şi diversificarea surselor şi rutelor de transport pentru resursele energetice.

Bratari, vesela sau drapeluri de lupta. Cadourile inedite pe care le-au primit Iohannis, Ciolacu si alti politicieni de top in deplasari
Presedintele Klaus Iohannis

Șanse mari ca președintele Iohannis să fie înlocuit de un om din afara vieții politice

Cu scurt timp în urmă, președintele Consiliului Național al PSD a vorbit despre următoarele alegeri prezindețiale care vor avea loc anul viitor. Astfel că Vasile Dîncu a menționat că reprezentanții social-democrați se gândesc să accepte o candidatură a unui intelectual de stânga din afara vieții politice, fiind vorba despre nimeni altul decât jurnalistul Ion Cristoiu.

„Noi ne-am gândit serios de faptul că PSD ar putea accepta o candidatură a unui intelectual de stânga, evident, în jurul căruia să se creeze o platformă de susținere formată din partidele care sunt în această parte a spectrului politic sau și din societate civilă. Nu este o soluție pe care să nu o luăm în calcul, este o soluție la care chiar ne-am gândit serios și Marcel Ciolacu a vorbit serios când a spus asta”, a precizat oficialul, la RFI.

Însă asta nu este tot, deoarece Vasile Dîncu l-a adus în discuție și pe Mircea Geoană, fiind de părere că actualul secretar general adjunct al NATO are o multitudine de calități, tocmai de aceea are șanse mari să-i ia locul actualului lider al României.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...