Planul lui Vladimir Putin a fost dezvăluit. Detaliul care îl poate face să oprească războiul imediat, liderul Wagner l-a dat de gol

Beatrice Dumitru 12.02.2023, 08:11
Planul lui Vladimir Putin a fost dezvăluit. Detaliul care îl poate face să oprească războiul imediat, liderul Wagner l-a dat de gol

Vladimir Putin invada Ucraina pe 24 februarie pentru a „demilitariza și denazifica țara”, însă în apropae 12 luni de război nu a reușit să atingă niciun obiectiv important, iar negocierile din primele faze ale conflictului nu au dus la niciun rezultat. În acest context, liderul Wagner a dezvăluit planul Rusiei pentru a pune punct războiului.

Cât ar mai putea dura războiul din Ucraina

Șeful grupului de mercenari Wagner din Rusia, Evgheni Prigojin, a dezvăluit cât ar putea dura războiul din Ucraina pentru ca Moscova să controleze toate cele două regiuni din estul țării, pe care Kremlinul le consideră obiective cheie ale conflictului.

Evgheni Prigojin a spus că el a înțeles că planul lui Vladimir Putin este că trebuie să controleze pe deplin regiunile Donețk și Lugansk, pe care Moscova le-a revendicat anul trecut drept „republicile” Rusiei, într-o mișcare condamnată de majoritatea țărilor Națiunilor Unite ca fiind ilegală, iar războiul ar mai putea dura aproximativ doi ani.

Planul lui Vladimir Putin a fost dezvăluit. Detaliul care îl poate face să oprească războiul imediat, liderul Wagner l-a dat de gol
Evgheni Prigojin, liderul Wagner.

Din câte am înțeles, trebuie să închidem republicile Donețk și Lugansk și, în principiu, asta se va potrivi tuturor deocamdată și ar dura un an și jumătate până la doi”, a declarat șeful Wagner într-un interviu, citat de Reuters.

„Atunci va dura aproximativ trei ani”

Pe 30 septembrie 2022, Vladimir Putin a anexat oficial regiunile Lugansk și Donețk din Ucraina, împreună cu Herson și Zaporojie, sfidând dreptul internațional, iar declarațiile liderului Wagner, a cărui armată privată este în centrul unora dintre cele mai aprige lupte,  au oferit o lumină asupra planurilor Rusiei referitoare la durata probabilă a conflictului.

„Dacă trebuie să ajungem la Nipro, atunci va dura aproximativ trei ani”, a adăugat Prigojin, referindu-se la o zonă mai mare care s-ar extinde până la vastul râu Nipro, care curge aproximativ de la nord la sud, traversând Ucraina.

Evgheni Prigojin se află în centrul războiului din Ucraina de câteva luni și a devenit foarte vocal, inclusiv criticând conducerea armatei Moscovei pentru eșecurile sale în aproape 12 luni de război, dar în interviu a precizat că are ambiții politice „zero”.

Șeful Wagner despre orașul Bahmut

Acesta a spus că Rusia trebuie să captureze Bahmut, un oraș din estul regiunii Dobas, care a fost scena unui război brutal de luni de zile, dar s-a confruntat cu o rezistență acerbă din partea apărătorilor ucraineni. El a fost întrebat dacă forțele ruse sunt aproape de o cucerire completă a orașului.

„Probabil este prea devreme să spunem că suntem aproape. Există multe drumuri și mai puține drumuri în interior. Trupele ucrainene sunt bine antrenate și ca orice oraș mare este imposibil să-l captezi din față. Ne descurcăm foarte bine„, a adăugat șeful Wagner.

Statele Unite evaluează că Wagner are în prezent aproximativ 50.000 de soldați dislocați în Ucraina, inclusiv 10.000 de contractori și 40.000 de condamnați recrutați din închisorile rusești. De asemenea, au acuzat grupul că a comis atrocități pe scară largă și abuzuri ale drepturilor omului și l-a desemnat luna trecută drept Organizație Criminală Transnațională. Evgheni Prigojin a declarat, vineri, că Wagner a încetat să mai recruteze prizonieri.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...