EXCLUSIV

Piedone poate să revină în funcția de primar. Toni Greblă, președinte AEP: „Bine a fost că nu s-au mai organizat alegeri”

Gabriela del Pupo 21.06.2023, 15:18
Piedone poate să revină în funcția de primar. Toni Greblă, președinte AEP: „Bine a fost că nu s-au mai organizat alegeri”

Prin decizia judecătorilor în cazul lui Cristian Popescu Piedone și deciziile adiacente condamnării fostului primar sunt anulate. Astfel că, dacă va dori, Piedone poate reveni pe funcția de primar. Deși a trecut foarte mult timp de când Sectorul 5 nu are un alt primar, nu au fost organizate alegeri anticipate. Curtea de Apel București a obligat, în luna martie, Guvernul să organizeze alegeri pentru Primăria Sectorului 5, asta la aproape un an și jumătate de când Cristian Popescu Piedone a pierdut funcția de primar, după ce a fost condamnat la închisoare. Impact.ro a stat de vorbă cu președintele AEP, Toni Greblă, care spune că acum Piedone are nevoie doar de intenție și o cerere pentru a reveni pe scaunul de primar. De altfel și prefectura a anunțat că acesta poate fi repus în funcție.

„Dacă Piedone dorește, face o simplă cerere la prefectura Bucureștiului”

După decizia instanței de astăzi Piedone recâștigă dreptul de a fi ales și de a ocupa o funcție publică. Ceea ce înseamnă că, având în vedere situația punctuală de la Sectorul 5, unde nu există un primar ales, acesta poate reveni pe vechea funcție. Pe de altă parte, conform Codului administrativ, Guvernul era obligat să organizeze alegeri parțiale în termen de 90 de zile de la vacantare, termen care a expirat pe 9 octombrie 2022.

„Referitor la decizia luată astăzi de Înalta Curte de Casație și Justiție, în ce îl privește pe domnul Cristian Popescu Piedone, prin care a fost desființată condamnarea de la Curtea de Apel București, aceasta înseamnă, mai exact, că domnul Piedone are dreptul să își reia mandatul, fără nicio restricție legală. Condamnarea, respectiv temeiul încetării mandatului de primar al domniei sale, de la acel moment, a fost desființată, iar toate efectele condamnării sunt desființate retroactiv.

Hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă, executorie și opozabilă tuturor, nici prefectul, nici consiliul local neavând opțiunea nerespectării ei.

Așadar, după comunicarea oficială a dispozitivului sentinței, voi emite ordinul de prefect de repunere în funcție.”, transminte biroul de presă al Prefecturii București.

Fostul prefect însă, spune că trebuie să existe și intenția lui Popescu Piedone.

„În ordine: A intervenit o hotărâre definitivă de condamnare a lui Piedone la o pedeapsă cu executare. Prin efectul legii, prefectul de atunci adică, am constatat ca încetat de drept mandatul de primar ca urmare a hotărârii de condamnare. Astăzi acea hotărâre a fost desființată cu efect ex tunc, adică de atunci. Practic, ea nu a existat nicodată, prin urmare, și ordinul prefectului, ca urmare a hotărârii de astăzi a rămas fără obiect. Astfel încât, dacă Piedone dorește, face o simplă cerere la prefectura Bucureștiului.

Prefectul constată încetat, ca urmare a hotărârii de achitare, ordinul prin care s-a constatat pierderea calității de primar, și va reveni în Primăria Sectorului 5 până la următoarele alegeri.

Bine a fost că nu s-au mai organizat alegeri pentru că acum ar fi fost o situație foarte complicată.”, spune Toni Greblă.

Toni Grebla

Cine a fost primar interimar în tot acest timp?

În luna aprilie opoziția atrăgea atenție asupra faptului că primarul interimar al Sectorului 5, Constantin Melnic (PSD), nu doar că ocupă ilegal această funcție, prin delegare continuă, dar este și incompatibil, fiind administratorul societății Melnic Consulting SRL, incompatibilitate care a fost sesizată la instituțiile abilitate. În plus, actualul primar face lucrări de construcție în sector fără autorizație și fără să obțină aprobarea acestora în Consiliul Local.

„Sectorul 5 nu merită încă un an și jumătate de bătaie de joc continuă din banul public, de furt, pentru că acești oameni, când nu fură, risipesc banul public. Avem nevoie de alegeri urgent, astfel încât primarul, oricare ar fi el, să fie legitim și să lucreze pentru cetățean, nu pentru buzunarele proprii”, a declarat Alexandru Dimitriu, liderul consilierilor USR din Sectorul 5.

Constantin Melnic are 63 de ani și era consilier local PSD al momentul desemnării sale ca interimar, potrivit ziare.com. A absolvit, în 1983, Institutul de Construcţii Bucureşti – Facultatea de Construcţii Hidrotehnice, urmând apoi o serie de cursuri de perfecționare în domeniul construcțiilor. A lucrat inclusiv în cadrul Ministerului Apărării Naționale, având gradul de locotenent colonel.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...