Eliberarea lui Cristian Popescu Piedone vine ca o surpriză pentru majoritatea celor care nu au urmărit procesul timp de 8 ani însă nu și pentru părinții victimelor sau supraviețuitorii incendiului. Eugen Iancu și-a pierdut fiul, pe Alex, în vârstă de 22 ani, la trei săptămâni după ce băiatul a scăpat din incendiul de la Colectiv, și a devenit între timp vocea Asociației Colectiv GTG 3010 . Impact.ro a stat de vorbă cu acesta și am aflat că cei care au urmărit detaliile procesului, având și consiliere juridică, prin proprii avocați, știau de acum un an că o posibilă eliberare a lui Piedone este foarte probabilă.
Cristian Popescu Piedone mai avea de ispășit 3 ani din sentința de 4 ani definitivă care fusese redusă de la 8 ani și 6 luni cât primise în primă instanță. Greșeala procurorilor și a instanței, crede Eugen Iancu, este faptul că nu au fost condamnate în dosar și cele două directoare care au semnate actele de funcționare ale clubului înainte de primarul acuzat. Astfel s-ar fi lăsat o portiță de ieșire pentru ca avocații lui Piedone să intervină printr-o cale extraordinară de atac, ceea ce au și făcut, având câștig de cauză.
„Era, dacă pot să spun așa de așteptat de la prima decizie. În momentul în care eliberezi directoarele dar reții primarul, era normal. Justiția și-a făcut treaba față de ….să spunem că în mod normal trebuiau arestate și directoarele. Ele erau principalele vinovate, ele au depus semnăturile peste care primarul a semnat. Din punctul meu de vedere s-a lăsat calea de eliberare de la început.
A fost doar o arestare pentru a închide gura străzii. Să ne arate că, domnule noi condamnăm. Eu era sigur că se va întâmpla asta încă de anul trecut.”, spune pentru impact.ro Eugen Iancu.
Despre modul în care s-a intervenit și deciziile luate de autorități în zilele și lunile de după seara tragică de 30 octombrie, magistrații urmează să se pronunțe când acest dosar va ajunge pe masa instanței. Pompierii de la ISU care au intervenit în noaptea incendiului din clubul „Colectiv” vor fi audiaţi în dosarul deschis de Parchetul Militar București. Reprezentanții Parchetului au declarat la vremea respectivă că ar urma să fie audiate aproximativ 200 de cadre militare de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) București-Ilfov. Dosarul a fost deschis la 7 luni după tragedie după ce Libertatea a publicat înregistrări cu modul haotic în care au acţionat pompierii în primele minute de la sosirea la „Colectiv”. Din păcate însă victimele și rudele celor arși care nu au fost tratați corespunzător în România nu mai cred că se va face dreptate.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Ce pot să vă spun? Nimănui nu îi pasă, procuratura nu face nimic, nici Parchetul Militar, nici Parchetul General. Știu că domnul Bănicioiu este foarte sigur că nu va fi nici un proces. Culmea este că Bănicioiu nici măcar nu a fost vinovat, sunt cei care au fost în poze, dacă vă uitați, în spatele lui. Specialiștii, cei care i-au spus, nu domnule, ne ocupăm noi de ei, și probabil nimeni nu are interes. Să răscolească ce?
În realitate nimeni nu vrea să aresteze pe nimeni. Eu nu vreau să fie nimeni arestat, eu vreau să văd că se schimbă ceva. Numai că, din păcate, cei care conduc statul român, la 8 ani de zile nu au fost în stare să facă măcar un pat de mare ars în România. Nu au făcut nimic, la ora asta sunt pacienți în spitale din Iași, București, Timișoara, care mor pentru că nu au nici o șansă.” mai spune Eugen Iancu.