INTERVIU EXCLUSIV

Pe cine vor vota românii la alegeri? Sociologul Alfred Bulai ne spune de ce au scăzut PSD și PNL în sondaje EXCLUSIV

Gabriela del Pupo 18.06.2023, 20:00
Pe cine vor vota românii la alegeri? Sociologul Alfred Bulai ne spune de ce au scăzut PSD și PNL în sondaje EXCLUSIV

2024 se anunță un an electoral extrem de încărcat dar nu și tumultuos. Patru runde de alegeri vor avea de înfruntat partidele politice însă, având în vedere cum a fost anihilată aproape opoziția, prin nenumărate schimbări de coaliții de guvernare, este de așteptat să nu avem parte de foarte multe surprize. În cadrul Interviurilor Impact.ro am stat de vorbă cu sociologul Alfred Bulai, director al Departamentului de Sociologie, Facultatea de Științe Politice, Școala Națională de Studii Politice și Administrative, București, care a detaliat care va fi raportul de forțe între partide în perioada următoare.

„Sunt oameni care au votat cu același partid toată viața”

În primul rând, trebuie să citim rezultatul sondajelor într-un mod realist. Ele reflectă procente vis-a-vis de opțiunea față de un partid la care respondenții s-au angajat, o dată, să răspundă la chestionar și, doi la mână, să își asume intenția de a participa la vot. Iată de ce putem avea situații în care un partid este cotat la 35% intenție de vot și rezultatul final să poată fi că doar puțin peste 30% din votanți au mers la urne, așa cum s-a întâmplat la alegerile parlamentare din 2020.

„Mai mult de 15% nu are PSD-ul. Sondajele, ca să nu aibă emoții politicienii, dau datele relative, sunt cei care au răspuns, de regulă cam jumătate, vă dați seama, la PNL este sub 10% probabil. Sigur că o parte din cei care nu răspund la chestionare nici nu votează. În principiu, acest electorat stabil, are multe valențe, sunt oameni care au votat cu același partid toată viața. Există oameni captivi din cauza faptului că sunt oameni care trăiesc în anumite rețele, dacă vă faceți un magazin la Dolhasca și dați pe datorie, și sunt 2 magazine de toate, vă dați seama că aveți 2-3 sute de voturi, sau o făbricuță. Alteori sunt lideri locali care chiar ajută oameni.

Singurele partide care au rețele serioase sunt PSD și aripa PD din PNL, au avut o școală senzațională în acest sens. Celelalte partide încearcă să își facă, USR nu are acoperire decât în niște orașe mari, în rest cam greu, doar punctual să aibă un primar bun. Dacă mergeți în mediul rural de multe ori oameni nici nu știu de la ce partid este primarul.”, spune Alfred Bulai.

Cât de greu este în România pentru un partid să fie un succes peste noapte? Până la următoarele alegeri mai este mai puțin de un an, mai are timp să adune electorat?

„Partidele care sunt în Parlament vor rămâne, nici unul nu are probleme majore de a fi la nivelul pragului. Partide din afară, care partide? Pentru că ele nu activează, poate PMP. dar este foarte greu să iei 5%, depinde acum de prezență. Acum ca să faci un partid este foarte dificil, pentru că ai nevoie de semnături de filiale, de mii de lucruri care nu se pot obține peste noapte.

Dacă vor niște băieți cu ochi albaștrii s-or putea face, dar în principiu este nevoie de foarte mulți bani și nu are cine să dea banii aceștia. Au ieșit Ponta, Dragnea, oameni cu potențial.

Bani primesc doar partidele din Parlament, și nu a fost o idee rea, mai bine să ia bani așa decât în sacoșă.”, mai explică sociologul.

VIDEO INTEGRAL

 

Rolul presei în alegeri: „Publicul meu votează PNL sau PSD și eu aduc lideri de la PNL și PSD, ceea ce e inutil”

Mai au nevoie de presă partidele pentru a-și promova mesajele? Am avut câteva scandaluri pe tema presei cumpărate, însă la nivel de dezbatere sunt o mână de comunicatori care apar. Majoritatea politicienilor comunică cu electoratul pe rețele de socializare, unde sunt criticați direct sau cenzurează dialogul. Care mai este rolul jurnalistului și care este viitorul pentru 2024?

„Fiecare are încredere în publicațiile pe care le consultă. Un rol important vor juca anul viitor vloggerii/bloggerii, sunt deja unii care au audiență mai mare decât emisiuni de talk show, ei au o emisiune pe zi, nu este identic. Dar unii și-au construit propriul public, unii chiar au reguli ale jocului, spun, am limitele mele, nu toți, o parte mare, nu.

Există un nou sistem, televiziunile nu mai sunt atât de importante ca pe vremuri, în primul rând că nu se mai face distincția între ce faceți dvs. și televiziuni, pentru că multe se văd pe internet.

Presa s-a canibalizat, a devenit segregaționistă, se bazează doar pe un public fidel al ei, și de obicei într-un mod redundant, publicul meu votează PNL sau PSD și eu aduc lideri de la PNL și PSD, ceea ce e inutil. Este ca și cum ai face o vizită în teritoriu, te-ai întâlni cu oamenii de la partid de la tine și ești mândru că i-ai convins, mamă ce bine sunt primit în țară, m-au aplaudat. Păi da, că i-au adus cu camionul de la partid.

Ideal este să te duci și să poți vorbi la toate canalele de comunicare.”, spune Alfred Bulai.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...