VIDEO

Peste 5000 de persoane s-au adunat în Portul Tomis pentru Bobotează. IPS Teodosie a sosit într-o caleașcă. VIDEO

Ioana Constantin 06.01.2022, 15:33
Peste 5000 de persoane s-au adunat în Portul Tomis pentru Bobotează. IPS Teodosie a sosit într-o caleașcă. VIDEO

Boboteaza a fost sărbătorită și anul acesta cu mare fast la malul mării. Peste 5000 de oameni s-au adunat în portul Tomis din Constanța  pentru a asista la Slujba de Sfințire a Apei oficiată de arhiepiscopul Teodosie al Tomisului. Gerul Bobotezei a lipsit cu desăvârșire, iar temperaturile de 16 grade au atras credincioșii veniți special să pentru apa sfințită, îmbuteliată în 150.000 de sticle.

Mai întâi credincioșii au asistat la slujba de la Catedrala Arhiepiscopală. Apoi au pornit împreună cu preoții în procesiune pe  faleza pentru ca în final să poposească în Portul Turistic Tomis.  Nu au lipsit carele trase de boi și măgari cu ajutorul cărora au fost duse budanele pline cu apa sfințită. Apoi într-un cadru fastuos, Arhiepiscopul Teodosie flancat de un sobor de preoţi a oficiat slujba de Bobotează. Înaltul ierarh a sfințit încă  50.000 de litri de apă din butoaiele puse în jurul uriașei scene unde a avut loc ceremonialul religios. Credincioșii s-au înghesuit să fie cat mai aproape de înaltul ierarh pentru a fi stropiți cu apa sfințită.

Localnica „Ne bucuram ca este ziua frumoasă și că se poate face procesiunea cu un nr mai mare de oameni.  Anul trecut nu am fost că eram la serviciu, lucram și n-am avut cum să  vin”

Arhiepiscopul Tomisului a urcat apoi într-o şalupă de la forțele navale Române care l-a dus în larg de unde a aruncat în valuri trei cruci din lemn pentru recuperarea cărora au plonjat zeci de tineri în apa .

Victor Fedul tânăr care a recuperat crucea: Este a doua oara când o prind. Anul trecut am avut un an bun. Acu îmi doresc ca toată lumea să fie mai blândă, mai bună, să fim cu toții sănătoși.Toți ne-am dorit dar eu am prins o si mă bucur pentru toată lumea nu doar pentru mine”

Vlad Costache  un alt tânăr care a prins crucea” La adrenalină nu se mai simte ca-i rece sau n. Simt doar că ma-nțeapă tot corpul și după aceea  încerc să dau tot înainte. Sunt foarte fericit. Este prima oară și sper să îmi ajute în viață

Arhiepiscopul Tomisului Teodosie s-a adresat apoi enoriașilor că anul acesta va fi mai bun decat cel care a trecut.

IPS Teodosie – Arhiepiscopul Tomisului „Boboteaza ne-aduce viața, lumina și-atatea daruri, dupa atatea inspaimantari si-atatea prorociri atat de sumbre. Iata, Boboteaza ne-aduce lumina si bucuria sarbatorii”

Şi ca la orice Bobotează, miile de credincioşi s-au înghesuit apoi pentru a obţine peturile cu aghiasmă. Regulile sanitare au fost uitate. Cei 250 de jandarmi, care au avut sarcina să distribuie sticlele de plastic, au asudat la propriu pentru a asigura ordinea publică şi pentru a mulţumi pe toată lumea, mai nerăbdatoare ca oricând.

Poliția Locala a înconjurat străzile din jurul centrului vechi ca să-i prindă și să-i amendeze pe vânzătorii ambulanți de busuioc. Au fost scandaluri în plina strada.

La final, 10 care cu butoaie pline cu aghiasmă, trase de boi și  măgari, au pornit pe străzile Constanţei pentru localnicii care nu au mai ajuns la Bobotează.

Urmăriți Impact.ro și pe