Bobotează 2022. Ce nu au voie credincioşii să facă până pe 14 ianuarie. ÎPS Teodosie, despre praznicul marii sărbători

Nicu Stan 06.01.2022, 11:50
Bobotează 2022. Ce nu au voie credincioşii să facă până pe 14 ianuarie. ÎPS Teodosie, despre praznicul marii sărbători

Bobotează 2022. Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române au anunțat ce nu au voie credincioşii să facă până pe data de 14 ianuarie. ÎPS Teodosie a făcut declarații foarte interesante despre praznicul marii sărbători de Bobotează. Fața bisericească a anunțat cum trebuie să ia femeia apa sfințită și anafură. În plus, rufele murdare nu ar trebui spălate de Bobotează, ca de altfel nici după canoane.

Interdicții de Bobotează. Ce nu trebuie să faci până pe 14 ianuarie. ÎPS Teodosie a spus tot ce îi interesează pe români

Boboteaza vine și cu anumite restricții pentru credincioși. Restricțiile au fost anunțate de un reprezentant al BOR și au legătură cu respectul care trebuie să fie acordat apei sfințite în această perioadă sau Agheasmei Mari cum mai este cunoscută de popor.

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, a spus ce nu trebuie să facem în timpul Bobotezei, respectiv până pe 14 ianuarie.

Ce nu se face de Boboteaza
Ce nu se face de Boboteaza

De ce nu se spală rufele în această perioadă

„Cât ţine praznicul Bobotezei, de pe 5 până pe 14 ianuarie, nu este interzis să ne spălăm noi ca oameni, putem să amânăm spălarea rufelor din această decenţă, sfială şi respect faţă de apa sfinţită. Să nu spălăm rufele murdare în timpul praznicului Bobotezei. Aşa este şi după canoane”, a afirmat Arhiepiscopul Tomisului.

ÎPS Teodosie a mai precizat că în perioada “neputinţei lunare”, femeile nu pot lua nici Agheasmă, nici anafură, precizând că poate lua apa sfinţită trei zile după această perioadă. Ce nu au voie credincioşii să facă până pe 14 ianuarie.

Când nu pot lua femeile Agheasmă

“În perioada neputinţei femeii nu poate lua nici Aghiasmă, nici anafură, nici măcar Aghiasmă Mică, darămite Aghiasmă Mare. Dar dacă are perioada în timpul sărbătorii Bobotezei, coincide cu cele opt zile, ea nu poate lua Aghiasmă.

Trebuie să compensăm, Dumnezeu întotdeauna compensează, se ia trei zile după această perioadă, Aghiasmă Mare, pentru că în perioada aceasta s-a rugat, poate a venit şi la Biserică, că nu e interzis femeilor care au neputinţa aceasta firească lunară să vină la biserică, să nu meargă spre altar, să nu sărute Sfintele icoane, să nu ia Aghiasmă şi anafură. Dar la biserică poţi să vii, că nu este interzis să te rogi”, a transmis ÎPS Teodosie, la Radio Dobrogea.

Cum îți afli ursitul de Bobotează

Pe de altă parte, tinerele fete care vor să își afle ursitul, o pot face de Bobotează 2022, potrivit tradițiilor populare. Pentru asta au nevoie de busuioc de la preotul care a fost să sfințească casa de Bobotează și de o turtă mai sărată, făcută în casă.

În ajunul Bobotezei trebuia să se țină post, iar domnișoarele să mănânce doar acea turtă sărată. Astfel, de Bobotează, peste noapte, cu busuiocul sub pernă, se spune că domnișoarelor li se va face sete, iar cel ce le va oferi apă în vis acela va fi ursitul.

Urmăriți Impact.ro și pe