Personajele controversate de la funeraliile reginei. Pe cine a trimis președintele Chinei

Badea Violeta 19.09.2022, 17:45

Britanicii își iau luni, pe data de 19 septembrie, rămas-bun de la Regina Elisabeta a II-a în timpul funeraliilor de stat de la Westminster Abbey. La eveniment participă membrii Familiei Regale, dar și cei mai importanți lideri ai lumii. Bineînțeles, nu lipsesc nici personajele controversate. Află pe cine a trimis președintele Chinei!

Cine participă la funeraliile reginei

Liderii mondiali au venit la Londra în acest weekend pentru a participa la funeraliile de stat ale regretatei regine Elisabeta a II-a, eveniment ce are loc luni, 19 septembrie, la Westminster Abbey.

Președintele Biden și prima doamnă Jill Biden s-au numărat printre sutele de lideri mondiali care i-au adus un omagiu monarhului. De asemenea, prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a luat parte la ceremonie. Aceasta s-a întâlnit cu familia regală în calitate de reprezentant al țării sale, relatează BBC.

Binînțeles, nu au lipsit nici personajele controversate. Înainte de toate, precizăm că Arabia Saudită și China au primit invitații, dar liderii au refuzat. Aceștia au trimis demnitari în locul lor, pe fondul unei potențiale reacții de respingere a prezenței lor.

Astfel, preşedintele chinez Xi Jinping a fost înlocuit de vicepreşedintele Wang Qishan. Prințul Turki bin Mohammed al Saud reprezintă Arabia Saudită, o țară care susține lapidarea și care a permis uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi în 2018.

De asemenea, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi preşedintele brazilian Jair Bolsonaro participă şi ei la aceste funeralii de stat. În schimb, Rusia şi Belarus fac parte dintr-un mic grup de ţări ai căror reprezentanţi sunt excluşi de la tristul eveniment după invadarea Ucrainei de trupele ruse.

Wang Qishan
Wang Qishan

Alte țări care nu au primit invitații

Amintim că președintelui rus Vladimir Putin i s-a interzis să călătorească în Marea Britanie din cauza sancțiunilor. Dar faptul că nu a fost invitat niciun reprezentant rus la funeraliile reginei l-a deranjat extrem de tare.

Rusia și Belarus au ambasade la Londra, iar președinții lor i-au trimis regelui Charles al III-lea mesaje de condoleanțe. Alte țări care nu au primit invitații sunt Myanmar, Siria, Venezuela și Afganistanul condus de talibani.

Duminică, 18 septembrie, brazilianul Bolsonaro a fost criticat de liderii opoziției pentru că și-a transformat călătoria la Londra într-un eveniment de campanie electorală.

Prezența sa are loc cu doar două săptămâni înainte de primul tur de scrutin, în care se află la coada sondajelor de opinie față de rivalul său de stânga, fostul președinte Luiz Inacio Lula da Silva.

Într-un discurs adresat susținătorilor săi îmbrăcați în galben și verde de la balconul ambasadei Braziliei, fostul căpitan de armată de extremă dreapta Bolsonaro a abordat pe scurt moștenirea reginei, înainte de a acuza opoziția că încearcă să implanteze comunismul în cea mai mare țară din America de Sud.

„Suntem o țară care nu vrea liberalizarea drogurilor, care nu vrea să vorbească despre legalizarea avortului și care nu acceptă ideologia de gen’”, a spus Bolsonaro.

Reuters a relatat în această săptămână că brazilianul a sperat să se folosească de călătoria sa pentru a proiecta imaginea unui om de stat respectabil, cu sprijin internațional.

Președintele a fost în mare parte evitat de liderii occidentali pentru administrarea sa lipsită de strălucire a pădurii amazoniene și pentru apropierea sa de Donald Trump și Vladimir Putin.

Citește și Întreaga lume își ia adio de la Regina Elisabeta a II-a. Sicriul suveranei a plecat spre Windsor. La ora 18.00 este slujba ceremonială. VIDEO!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...