Editorial

Peronul, la tramvaiul tras de boi

Mihnea Tălău 03.06.2022, 15:08
Peronul, la tramvaiul tras de boi

Tramvaiele cumpărate de Primăria Capitalei sunt mai lungi decât peroanele. Și nu este o glumă, nu suntem la Caracal, ci la București. Atât au putut. Mai ales că lacomii de la STB, de sub înțeleapta conducere a edilului Nicușor Dan, au contractat 100 de astfel de tramvaie în București.

Un peron, 14 peroane

Nu numărul este discutabil, din contră, ci faptul că niste „genii” din Primăria Capitalei au semnat, ca primarul, un contract fără cele mai elementare noțiuni despre cum se învârte roata pe șină. Rea voință, prostie, neștiință de carte, sau toate la un loc?

E, primul tramvai a și sosit și a dat proba traseului. În lungime de 36 de metri, este mai lung cu aproape 10 metri decât colegele de depou. Cum peroanele au doar 28 de metri, autoritățile locale sunt nevoite acum să le mărească. Și este vorba de „doar” 14 refugii de le linia tramvaiului 41.

Un singur refugiu va costa aproximativ 60.000 de euro.

 

Consilierii generali, convocați de primarul general Nicuşor Dan, au aprobat finanţarea lucrărilor de reconfigurare a mai multor staţii de pe traseul liniei 41. Astfel, peste 8,5 milioane de lei vor fi cheltuiţi de Municipalitate pentru a reface staţiile, conform parametrilor noilor tramvaie.

Ia tramvaiul și du-te!

Să nu glumim prea mult, căci românul poet fiind a cântat de-a lungul timpului tramvaiul. Evident, nu știa că se va ajunge aici.

Acum, putem alcătui chiar noi potpuriuri. „Hei, tramvai, Cu etaj şi tras de cai”, cânta Pasărea Colibri. Actualizată, melodia ar putea fi „Hei, tramvai, Mult mai lung şi tras de boi”.

Iar regretatul Gică Petrescu lansa reclama la călătoria cu tramvaiul. „Du-mă acasă, măi tramvai, Du-mă acasă, ce mai stai?”, o bună invitație pentru Nicușor Dan, să ia tramvaiul, să îl ducă acasă și să rămână acolo.

Nu de alta, dar el cu ai lui, că tot pomeneam de Caracal, s-ar putea să lanseze în Capitală, doar într-un mandat, mai multe paradoxuri decât s-au consemnat în orașul oltean, în întreaga istorie.

Dacă acolo s-a răsturnat carul, aici precis s-a răsturnat tramvaiul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...