Bucureștiul va avea peste două zile primul tramvai de 36 de metri, din cele 100 cumpărate de municipalitate, care după cel puțin o lună de teste va prelua călători de pe cel mai lung și mai aglomerat traseu din Capitală, de la Ghencea la Piața Presei. Tramvaiul a plecat luni de la Astra Arad și va ajunge pe 1 iunie în București. Directorul Societății de Transport București, Adrian Criț, a declarat pentru impact.ro că până la finalul anului 2022, pe linia 41 vor circula 20 de tramvaie noi.
Cele 100 de tramvaie de 36 metri vor avea podeaua complet coborâtă, cinci uşi duble și vor fi dotate cu echipament pentru a asigura atât aer condiţionat, cât şi încălzire.
”De la Astra Arad au plecat spre București cele două transporturi agabaritice cuprinzând cele două tronsoane, fiecare a câte două module care vor fi conectate după ce ajung, probabil în data de 1 iunie. Urmează să fie efectuate teste statice și teste dinamice, la care vor participa reprezentanții Autorității Feroviare Române, reprezentanți ai municipalității, ai STB, astfel încât, odată cu finalizarea acestora, tramvaiul să fie apt pentru a intra pe traseu”, a spus Adrian Criț, în exclusivitate pentru impact.ro.
Sursa: Facebook primarul Capitalei, Nicușor Dan
Directorul STB a precizat că, fiind primul tramvai de acest tip, durata testelor de traseu va fi una de anvergură, pentru că se verifică siguranța în exploatare, dar a estimat că în aproximativ o lună ar putea fi încheiată procedura și s-ar putea face recepția, dată de la care vor putea fi preluați și călătorii.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Cred că în maximum o lună, testele se finalizează. Sunt anumite chestiuni care țin și de programarea efectuării testelor la Autoritatea Feroviară. Dat fiind faptul că tramvaiul deține o omologare națională, practic, acum, se face o verificare a conformității”, a explicat Adrian Criț.
Directorul STB a adăugat că se vor face teste de funcționare a pantografului, a echipamentelor de bord, a frânei de urgență, testele pentru sistemul antiblocare, se va verifica dacă dimensiunea, gabaritul sunt cele stabilite prin contractual încheiat.
”Fiind primul tramvai din seria de 100, se verifică fiecare chestiune care a fost ofertată în caierul de sarcini”, a mai spus Adrian Criț.
După finalizarea testelor, tramvaiul va circula pe linia 41, unde până la sfârșitul anului 2022 trebuie să intre în circulație 20 de tramvaie de 36 de metri. Astra Arad ar trebui să trimită, din una august, câte 4 tramvaie de lună.
”Pe linia 41 vor intra 20 de tramvaie, care trebuie furnizate până la sfârșitul anului. În paralel, noi, reevaluăm tot ceea ce înseamnă vehicule care în momentul de față circulă pe această linie, astfel încât, după ce se primesc cele 20 de tramvaie, toate vehiculele care circulă pe această linie să fie total accesibilizate și modernizate”, a completat Adrian Criț.
După ce vor fi aduse cele 20 de tramvaie noi de 36 de metri, următoarele 12 vor intra în circulație pe linia 32, a mai spus directorul STB.
Livrarea tuturor celor 100 de tramvaie ar trebui să fie finalizată până la sfârșitul anului 2024.
Întrebat dacă va mai exista o licitație și pentru alte 200 de tramvaie, Adrian Criț a spus că STB a trimis o solicitare către municipalitate pentru a achiziționa tramvaie de 36 de metri, de 27 de metri și cu două capete, care pot fi folosite atunci când există lucrări de infrastructură.
Există o solicitare a STB transmisă către municipalitate, prin care fundamentăm modernizarea parcului de tramvaie, urmare a doleanțelor pe bună dreptate ale călătorilor și a faptului că în ultimii aproape 50 de ani nu prea s-au mai achiziționat vehicule de acest tip în București”, a adăugat Criț.
Contractul cu Astra Arad pentru livrarea a 100 de tramvaie de 36 de metri, în valoare de 200 de milioane de euro, a fost semnat în urmă cu un an.
”Bucureştiul, după 1990, nu a produs decât în uzina proprie 17 tramvaie, tot restul de tramvaie pe care le avem în circulaţie, aproximativ 300, sunt dinainte de 1990″, spunea primarul Nicuşor Dan, în urmă cu două luni, când anunța că primul tramvai de 36 de metri va ajunge mai devreme.
Tramvaiele de 36 de metri sunt mult mai lungi decât cele care circulă în prezent în București, iar unele stații de pe traseele mai multor linii, printre care 1, 10, 21, 25, 32, 40, 41 şi 55, vor trebui modificate.
Pe linia de tramvai 41, care are aproximativ 17 kilometri dus-întors și 15 stații de la Ghencea până la Piața Presei, au fost deja lungite mai multe peroane.
Aproximativ 35 de tramvaie circulă pe linia 41 și preiau zilnic peste 150.000 de călători