Pericolul din spatele medicamentelor vândute online. Avertismentul specialiștilor în Sănătate. „O nenorocire”

Ana Anitoiu 16.02.2023, 20:59
Pericolul din spatele medicamentelor vândute online. Avertismentul specialiștilor în Sănătate. „O nenorocire”

Specialiștii în sănătate au emis un avertisment referitor la pericolul din spatele medicamentelor vândute online. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și președintele Comisiei pentru Sănătate Publică, Adrian Streinu-Cercel, au spus la ce trebuie să fie atenți românii.

Medicamentele vândute online, riscante

Ministrul Sănătății a declarat că în țară se vând în continuare medicamente online din surse necunoscute, pentru care nu există nicio siguranță a calității. Oficialul a precizat că cei care vor să cumpere de pe internet ar trebui să facă acest lucru doar de la farmacii autorizate.

„Cei care doresc să cumpere online să o facă doar de la farmaciile autorizate să vândă. Se vând, în continuare, medicamente online, din surse necunoscute, multe dintre ele cred că nu sunt nici din România,

şi în mod evident nu există nicio siguranţă a calităţii medicamentelor respective din punctul de vedere al protejării sănătăţii, să nu aibă reacţii adverse, să nu fie nocive, şi din punctul de vedere al eficacităţii aşteptată după administrarea unui medicament”, a declarat Alexandru Rafila.

De asemenea, Alexandru Rafila a subliniat că românii pot verifica pe site-ul Ministerului Sănătății dacă o farmacie este sau nu autorizată să vândă medicamente, inclusiv pe internet.

Pericolul din spatele medicamentelor vândute online. Avertismentul specialiștilor în Sănătate. „O nenorocire”
Medicamente. Foto: unsplash.com

Medicamente contrafăcute, la vânzare pe internet

La rândul său, preşedintele Comisiei pentru Sănătate Publică, Adrian Streinu-Cercel, a atras atenția, recent, că pe internet se vând medicamentele contrafăcute.

„Sunt multe medicamente peste tot, se cumpără şi se vinde de dimineaţă până seara orice. Şi culmea, sunt oameni care le cumpără. Mai mult decât atât, acei escroci împrumută pozele unor medici cunoscuţi, de exemplu, fotografia mea, şi o asociază unui produs.

M-am trezit cu telefoane în care diverşi cunoscuţi sau pacienţi mă întrebau dacă susţin nu ştiu ce medicament ce apăruse în social-media alături de poza mea.

Era vorba despre medicamente toxice, o nenorocire. Este bine ca pacienţii să se informeze şi să nu mai cumpere medicamente de pe Facebook şi alte reţele social-media, la care sunt ataşate poze cu profesori universitari”, a spus oficialul.

Adrian Streinu-Cercel a precizat că a făcut reclamație la Poliție și nu s-a întâmplat nimic, chiar dacă există obligaţia ca paginile sau site-urile respective să fie închise.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...