Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, atrage atenția că este „inacceptabil” şi „de netolerat” ca personalul medical să primească bunuri materiale de la pacienți în schimbul serviciilor pe care le oferă. Acesta spune ce ar trebui să ofere pacienții doctorilor în semn de recunoștință și care este soluția pentru rezolvarea acestei probleme.
Alexandru Rafila a făcut aceste afirmații în contextul în care șefa secției Oncologie a Spitalului Județean din Suceava lua bani de la pacienții bolnavi de cancer sau de la aparținătorii acestora. Înregistrările video realizate de anchetatori în perioada de monitorizare arată ce doctorița primea șpagă la fiecare 10-15 minute, sumele variind între 50 de lei și 50 de euro, dar mai primea și produse, precum miere sau brânză.
Alexandru Rafila a precizat că este „inacceptabil” şi „de netolerat” ca personalul medical să primească bunuri materiale pentru acordarea de servicii medicale și a subliniat că pacienţii își pot exprima recunoştinţa faţă de cei care îi tratează oferindu-le flori sau bomboane.
„Este absolut inacceptabil. Sunt foarte tranşant, pentru că eu, personal, şi nu are legătură cu calitatea mea de ministru, are legătură cu calitatea mea de medic şi de om, nu cred că există vreo justificare pentru personalul medical, medici, asistente medicale sau personal de îngrijire, care să pretindă un bun material sau bani în schimbul unui serviciu medical. Asta trebuie să fie categoric pentru toată lumea care lucrează în sistemul de sănătate, trebuie să fie regulă în mod evident. Nu putem şi nu avem niciun fel de motivaţie morală, etică, cum vreţi dumneavoastră, că nu vreau să intrăm în aspectele de natură penală. Lucrul ăsta nu este acceptabil”, a afirmat Alexandru Rafila la emisiunea Insider Politic de la Prima Tv.
Ministrul Sănătății a făcut referire şi la iniţiativa unora dintre pacienţi care oferă medicilor „atenţii” și este de părere că este nevoie de o campanie de educare pe acest subiect, atât pentru populație, cât şi pentru angajaţii din sistem pentru a înțelege că nu este nevoie de aceste cadouri.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Trebuie să se înțeleagă cu nu este nevoie de această recunoştinţă, că cea mai mare recunoştinţă pentru medic este faptul că pacientul tău s-a făcut bine şi este mulţumit de serviciile medicale pe care le-a primit”, a mai spus ministrul Sănătătții.
Preşedintele Colegiului Medicilor din România prof. univ. dr. Daniel Coriu a precizat că o condiţionare a „actului medical de plata informală este o practică inacceptabilă”, referire la cazul șefei secției Oncologie a Spitalului Județean din Suceava, adăugând că, în prezent, medicii au salarii mari şi nu există niciun motiv pentru ca ei să accepte bani de la pacienți pentru a-și face meseria.