Pensiile românilor, în scădere din 2023: ce ascunde ”majorarea” pentru toți pensionarii

Gabriel Peneș 24.11.2022, 09:31
Pensiile românilor, în scădere din 2023: ce ascunde ”majorarea” pentru toți pensionarii

Pensiile românilor, în scădere din 2023. Pare o afirmație surprinzătoare, dat fiind că guvernanții tocmai au anunțat mărirea veniturilor seniorilor, de la 1 ianuarie 2023, cu 12,5%. În plus, se adaugă și alte forme de ajutor financiar pentru cei cu pensii mici. Cu toate acestea, un fost premier al României susține că, în mod concret, veniturile pensionarilor se vor micșora.

Pensiile românilor, în scădere din 2023

Pensiile românilor vor crește cu 12,5% de la 1 ianuarie 2023 au anunțat guvernanții la începutul acestei săptămâni. Și asta, după ce o bună perioadă de timp, reprezentanții PNL, în frunte cu premierul Nicolae Ciucă au susținut o mărire de 15%, procent despre care a vorbit prima oară chiar președintele României, Klaus Iohannis. Acesta a declarat că majorarea trebuie să fie pe măsura ratei inflației din 2022.

În tot contextul, Victor Ponta, fostul premier, l-a criticat, miercuri, pe Klaus Iohannis cu propriile sale declarațiile legate de majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2023.

Ponta susține ferm că promisiunile făcute de președintele României sunt doar vorbe goale, precizând, totodată, că dacă veniturile pensionarilor vor crește cu doar 12,5%, atunci ei suportă singuri creșterea inflației. În plus, aceasta este deja mai mare de 15%, așa că procentul de 12,5% nu va acoperi scumpirile. Prin urmare, deși pensionarii vor beneficia de mai mulți bani, valoarea lor reală va fi mai mică decât acum.

Ce ascunde ”majorarea” pentru toți pensionarii

Postarea lui Ponta a fost însoțită de o declarație recentă a lui Klaus Iohannis, care spunea că bugetul statului suportă ca pensiile românilor să fie majorate cu 15% de la 1 ianuarie 2023.

„Inflația este deja de 16.8 % (conform datelor oficiale – în realitate este mult mai mare, mai ales în ce privește prețurile la alimente, energie, medicamente – adică ce afectează viața pensionarilor); creșterea decisă de Guvern este de 12.5 %.

Deci ”nu ne putem aștepta să plătească pensionarii…” a rămas, bineînțeles, încă o vorbă goală. Ca și afișele deja publicate cu ”PNL îți mărește pensia cu 15%”, ca și toate celelalte declarații războinice și sforăitoare. Asta este – se descurcă fiecare cum poate, dacă poate!”, a scris, miercuri, Victor Ponta pe contul său de Facebook.

Mesajul de acum vine în urma unei alte declarații despre pensionari și a unui alt atac, de duminică trecută, al lui Victor Ponta la președintele Iohannis.

„Pe președintele Iohannis îl doare fix în cot de pensii. Nici nu trăiește din pensie și nici nu știe cum trăiește un pensionar. Nu cred că s-a întâlnit cu vreun pensionar în opt ani de zile. Nu sunt pensionari nici la Paris, nici la Bruxelles, nici la Sharm El-Sheikh (n.r. Egipt), unde merge domnia sa.

Iohannis cred că a vrut să ajute Guvernul Ciucă, că e Guvernul domniei sale. Eu țin minte când noi aveam bani, am prezentat cifrele. Uite, ăștia sunt banii pe care îi avem. Hai să mărim alocațiile, sau hai să mărim pensiile. Și domnul Iohannis ieșea și zicea: Nu suntem de acord, este o neseriozitate. Acum când nu sunt bani, dar e Guvernul domniei sale, a zis și el 15%.

Probabil că a auzit pe undeva că atât e inflația. Îl informez că nu numai e atât inflația. A vrut să îl ajute pe domnul Ciucă și o spun sincer a 100-a oară, un militar extraordinar, un om serios, dar când vorbește de cifre economice, nu îl ascultă și nu îl crede nimeni. E ca și când aș vorbi eu acum despre exploziile solare sau despre fizică cuantică”, spunea fostul premier la momentul respectiv.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....