Pensiile care se pot cumula cu salariul. Ce prevede noua lege a pensiilor 2024

Emanuela Pană 25.03.2024, 17:19
Pensiile care se pot cumula cu salariul. Ce prevede noua lege a pensiilor 2024

O categorie de pensionari va putea cumula și bani din salarii în condițiile în care, până acum, erau puși să aleagă între cele două tipuri de venituri. Anunțul a fost făcut de fostul ministru al Muncii, care a recunoscut că aceasta era o problemă reală în vechea lege. Află care sunt pensiile care se pot cumula cu salariul, mai jos.  

Pensiile care se pot cumula cu salariul 

Pensionarii care primesc pensie de invaliditate vor putea cumula și banii din salarii – o schimbare majoră având în vedere că, până acum, erau puși să aleagă între cele două tipuri de venituri: pensie de invaliditate sau salariu. Anunțul a fost făcut de fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, care a recunoscut că aceasta era o reală problemă în vechea lege.  

”Am regândit definiția pensiei de invaliditate, astfel încât, în funcție de afecțiunile medicale pe care le are o persoană și la recomandarea medicului, să poată cumula venitul din pensia de invaliditate cu anumite venituri din salariu, la anumite activități.  

Experiența mi-a spus că, de-a lungul timpului, au fost persoane care nu mai puteau sa activeze în domeniul de bază și atunci mergeau la pensia de invaliditate. 

Dar ar fi putut să facă altfel de munci ușoare, cu care să își rotunjească veniturile și să continue să contribuie în sistem, dar erau obligați să opteze între a lua pensie sau salariu”, a declarat Budăi.

Citește și: Românii care primesc o majorare de 100% la pensie. Cum se va face recalcularea pensiilor?

Confuzie totală cu noua lege a pensiilor 

Noua lege a pensiilor este destul de ambiguă în ceea ce privește cumularea între pensie și salariu. Această prevedere se aplică persoanelor asigurate în sistemul public de pensii (Pilonul II), care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie. Mai precis, acestea trebuie să atingă vârsta standard de pensionare și să aibă stagiul minim de cotizare, pe contributivitate.  

Pensiile care se pot cumula cu salariul
Noua lege a pensiilor interzice cumulul pensiei cu salariul pana la varsta de 70 de ani

Conform dispoziţiilor art. 46, alin. (1) şi (2), din Legea nr. 360/2023, ”pensia pentru limită de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condiţii privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare”. 

Ulterior, apare obligativitatea de a opta între a ieşi la pensie și continuarea activității profesionale până la vârsta maximă de 70 de ani: 

”Persoanele asigurate în sistemul public de pensii, care îndeplinesc condiţiile de înscriere la pensie, (…) pot opta între acordarea pensiei pentru limită de vârstă şi continuarea activităţii, cu acordul anual al agajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 ani”.  

Noua lege a pensiilor instituie, practic, interzicerea cumulului pensiei cu salariul până la vârsta de 70 de ani, chiar dacă se referă la posibilitatea de a opta între pensie și continuarea activității. Totuși, legea nu menționează dacă pensionarii pot continua să lucreze pentru același angajator sau pentru un angajator diferit, în baza aceluiași contract individual de muncă sau în baza unui alt contract. 

În octombrie 2023, Curtea Constituţională decisese cu unanimitate de voturi că legea cumulului pensie-salariu este neconstituțională.

Vezi și: Se reduce vârsta de pensionare pentru mame. Ce schimbări aduce Noua Lege a pensiilor de la 1 septembrie 2024

Românii mai pot cumpăra vechime în muncă până la sfârșitul anului

Persoanele care nu îndeplinesc stagiul minim de cotizare pot cumpăra vechime în muncă până la finalul lunii decembrie (31 decembrie 2024). Această decizie a fost luată la finalul ședinței de Guvern din 31 august. 

Prin urmare, persoanele interesate pot cumpăra vechime în muncă pentru o perioadă de maximum 6 ani anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială. Plata contribuției poate fi efectuată fie într-o singură tranșă, fie în tranșe lunare, însă nu mai târziu de 31 decembrie 2024.  

”Pot cumpăra vechime în muncă cetăţenii români din ţară sau din străinătate care nu sunt pensionari şi care nu au fost asiguraţi în sistemul public de pensii. Această formă de asigurare se adresează tuturor persoanelor care doresc să-şi completeze stagiul de cotizare în vederea acordării pensiei pentru limită de vârstă, respectând vârsta standard de pensionare de 65 ani la bărbaţi şi 63 ani la femei”, a explicat actualul ministru, Simona Bucura-Oprescu. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...