Se reduce vârsta de pensionare pentru mame. Ce schimbări aduce Noua Lege a pensiilor de la 1 septembrie 2024

Emanuela Pană 11.01.2024, 13:16
Se reduce vârsta de pensionare pentru mame. Ce schimbări aduce Noua Lege a pensiilor de la 1 septembrie 2024

Se reduce vârsta de pensionare pentru mame. Femeile care adoptă copii sunt, de asemenea, incluse în beneficiile acestei prevederi a noii legi. Vârsta de pensionare pentru mame va fi considerabil redusă, conform noii Legi a pensiilor, care va intra în vigoare la 1 septembrie 2024. Află mai multe, în continuare.  

Se reduce vârsta de pensionare pentru mame 

Noua Lege a pensiilor, Legea numărul 360/2023, va fi aplicabilă începând cu 1 septembrie 2024. Această lege oferă un beneficiu semnificativ pentru mame: femeile care au copii vor avea parte de o scădere a vârstei de pensionare. 

În plus, această prevedere este valabilă și pentru cazurile în care familiile au adoptat și crescut copii pentru o perioadă de minim 13 ani. Reducerea vârstei de pensionare va fi implementată în baza Articolului 51 din Legea nr. 360/2023. 

Această schimbare este susținută de membrii Partidului Național Liberal (PNL). Liberalii au exercitat presiuni în cadrul coaliției de guvernare pentru a modifica Legea Pensiilor în acest sens.  

„Sunt introduse beneficii suplimentare pentru mame: femeile care au născut și crescut mai mulți copii până la vârsta de 16 ani pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu o durată de până la 3 ani și 6 luni”, a scris Nicolae Ciucă pe Facebook.

Citește și: Noua Lege a pensiilor 2024. Cu cât va crește vârsta de pensionare și care sunt principalele noutăți?

Cu cât va scădea vârsta de pensionare pentru fiecare copil?  

(1) Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv și care au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare prevăzută în anexa nr. 5, astfel: 

Vârsta standard de pensionare se reduce cu: 

  • 1 copil născut și crescut – 6 luni; 
  • 2 copii născuți și crescuți – 1 an; 
  • 3 copii născuți și crescuți – 1 an și 6 luni; 
  • 4 copii născuți și crescuți – 2 ani; 
  • 5 copii născuți și crescuți – 2 ani și 6 luni; 
  • 6 copii născuți și crescuți – 3 ani; 
  • 7 și peste copii născuți și crescuți – 3 ani și 6 luni.  

(2) Reducerea vârstei de pensionare prevăzută la alin. (1) se aplică și în cazul în care numărul de copii cuprinde și copii adoptați și crescuți pe o perioadă de cel puțin 13 ani”, se arată în textul legii.  

”O mamă care creşte un copil până la vârsta de 16 ani sau adoptă un copil sau are un copil adoptat de care se ocupă până la 14 ani, va avea o reducere a vârstei de pensionare cu şase luni pentru fiecare copil.

Cu alte cuvinte, dacă ai un copil pe care tu l-ai crescut, vei avea o reducere a vârstei de pensionare cu şase luni dacă ai doi copii pe care-i creşti o reducere a vârstei de pensionare cu un an şi aşa mai departe, până la un număr de şapte copii pentru care vei avea o reducere de trei ani şi şase luni la vârsta de pensionare”, a explicat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

Vezi și: Crește vârsta de pensionare pentru acești români. Singurii care vor putea ieși la 60 de ani

Când se virează pensiile majorate pe card în ianuarie 2024? 

În ianuarie 2024, pensiile vor crește cu 13,8%. Pensionarii care preferă plata pensiei în contul bancar vor avea sumele disponibile pe card în 11-12 ianuarie, conform declarației ministrului Muncii.  

”De astăzi poștașii vă aduc pensiile majorate cu 13,8%. Cei care încasați pensia pe card veți primi banii pe 11-12 ianuarie.Este prima majorare a pensiilor din acest an. În urma recalculării, din septembrie se va face dreptate pentru milioane de pensionari!”, a scris oficialul pe Facebook.

De la 1 ianuarie 2024, bugetul pentru pensii este de 125,9 miliarde lei anual, urmând să se mărească cu încă 10 miliarde lei din septembrie, conform declarațiilor recente ale ministrei Muncii.  

„În momentul de faţă avem o cheltuială cu pensiile de 110 miliarde lei, anual. După 1 ianuarie 2024, vom avea o cheltuială de 125,9 miliarde lei, iar după aceea de 135,9 miliarde lei, ceea ce înseamnă o creştere suplimentară în septembrie de 10 miliarde lei, adică 2,5 miliarde lei pe lună. Este important ca românii să ştie că banii pentru creşterea pensiilor din 2024 sunt prevăzuţi în buget”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, pe 19 decembrie, în Comisiile parlamentare de buget-finanţe.

Conform declarațiilor sale, în 2024, bugetul include fonduri pentru creșterea pensiilor cu 13,8% din ianuarie și pentru recalcularea și plata acestora începând cu 1 septembrie. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...