Pensii 2020. Decizia de ultimă oră luată de guvernul Orban. Ce se întâmplă cu majorarea de 40%

Iancu Andreea 12.10.2020, 16:55
Pensii 2020. Decizia de ultimă oră luată de guvernul Orban. Ce se întâmplă cu majorarea de 40%

Pensionarii din România așteaptă cu sufletul la gură decizia privind majorarea cu 40% a pensiilor. Deocamdată, guvernul Orban a luat o hotărâre, ce urmează să fie pusă în practică în ziua de marți. Astfel, vom putea știi ce se întâmplă cu banii pentru pensii și dacă acestea din urmă vor putea să crească.

Ce se întâmplă cu majorarea cu 40% a pensiilor

Ziua de marți, 13 octombrie, este una importantă pentru pensionari. Potrivit unor surse guvernamentale, citate de news.ro, Executivul urmează să depună o sesizare la CCR. Aceasta privește proiectul de lege care aprobă rectificarea bugetară adoptată de către Parlament pe 22 septembrie cu amendamentul prin care pensiile cresc. Conform proiectelor de lege privind rectificarea bugetară, în forma amendată de PSD, pensiile urmează să crească cu 40%.

Încă de la adoptarea proiectului de către Parlament, premierul Ludovic Orban a considerat această creștere una iresponsabilă, atacând dur Partidul Social Democrat.

„Iresponsabilitatea PSD riscă să arunce România într-o criză economică pe care abia ce am depășit-o”, menționa primul ministru.

De asemenea, încă din luna septembrie, oficialul român spunea că urmează să atace la Curtea Constituțională inițiativele legislative ce privesc rectificarea bugetară în forma aprobată de reprezentanții Legislativului. Așadar, Executivul așteaptă decizia privind sesizarea făcută la CCR în ceea ce privește majorarea cu 40% a pensiilor.

Pensiile românilor ar putea fi majorate cu 40%
Pensiile românilor ar putea fi majorate cu 40%

Ce alte modificări sunt prevăzute în amendamentele la rectificarea bugetară

Dincolo de majorarea cu 40% a pensiilor, PSD a crescut și sumele repartizate către unitățile administrativ teritoriale. Aceasta ar urma să ajungă la o valoare totală de un miliard de lei. Totodată, municipiile reședință de județ ar putea primi suplimentar suma de 500 de milioane de lei, repartizată fără a ține cont de culoarea politică.

O altă modificare ar urma să abroge articolul 43 care prevede creșterea salariilor pentru cadrele didactice abia de anul viitor. Astfel, veniturile profesorilor ar putea crește din acest an, conform legii. Și bugetul Camerei Deputaților va crește cu 5.635 de milioane de lei.

„În bugetul Camerei Deputaților – sume alocate din bugetul de stat – se majorează creditele bugetare și de angajament astfel:  3.000 mii lei la titlul 20 Bunuri și servicii și 2.635 mii lei la titlul 71 Active nefinanciare”, conform amendamentului adoptat și propus de PSD.

Și Ministerul Agriculturii ar urma să beneficieze de 67 de milioane lei pentru a finanța Programul de realizare a Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor. Totodată, Ministerul Economiei ar putea să aibă bugetul suplimentat cu 400 de milioane de lei pentru programul Start Up Nation.

În cadrul aceluiași amendament, PSD a propus suplimentarea bugetului pentru Secretariatul General al Guvernului cu 20 de milioane lei, din Fondul de rezervă bugetară al Executivului pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...