Pensii 2020. Dezastru pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu banii lor de pensie

Mirabela Vasile / 08.10.2020, 14:09
Pensii 2020. Dezastru pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu banii lor de pensie

Pensii 2020. Criza generată de noul coronavirus se resimte drastic în toată aripa economică a României. Specialiștii economici vin cu previziuni sumbre pentru perioada ce urmează. Și asta mai ales în contextul în care nu se vede vreo ameliorare a situației în care ne aflăm. Ba mai mult, cazurile de infectare cu coronavirus zdrobesc orice recorduri pe care le-am avut până acum.

Pensii 2020. Dezastru pentru milioane de pensionari. Ce se va întâmpla cu veniturile lor

Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al BNR, vine cu previziuni sumbre. Oficialul BNR a avertizat  asupra faptului că la o majorare a pensiilor cu 40%, deficitul Casei Naţionale de Pensii „pur şi simplu ar exploda”. De asemenea, acesta ar trebui acoperit cu bani din bugetul de stat.

„În ipoteza în care pensiile ar creşte cu 40%, deficitul Casei de Pensii pur şi simplu ar exploda, pentru că încasările de contribuţii vor creşte mult mai puţin decât acest 40%. Rata de creştere a salariilor este mult mai scăzută de 40%… Cred că ne putem aştepta ca rata şomajului să mai crească odată cu expirarea măsurilor de ajutor pentru economie. De aceea, deficitul Casei de pensii va fi probabil de ordinul miliardelor de euro, iar acel deficit va trebui acoperit din bugetul de stat. De asemenea, valul de cazuri (de COVID-19 – n.r.) cu care ne confruntăm va avea şi el efecte economice, cred că mai mici decât în primăvară, pentru că nu se mai pune în discuţie închiderea întregii economii.”, a spus Cristian Popa.

Pensii 2020. Ce se intampla cu veniturile pensionarilor
Pensii 2020. Ce se intampla cu veniturile pensionarilor

Pensii 2020. Cum explicp oficialul BNR situația în care a ajuns țara noastră

”Există o curbă de învăţare, învăţăm să convieţuim cu virusul. Măsurile ţintite şi localizate sunt mai eficiente din punct de vedere economic, dar asta nu înseamnă că nu vor fi efecte inclusiv asupra comportamentului consumatorilor, companiilor. Chiar şi în aceste condiţii dificile nu cred că este închis subiectul relaxării condiţiilor monetare, însă trebuie foarte multă precauţie”, a mai spus Popa.

De altfel, planul de guvernare întocmit de PSD prevede ca salariul minim să fie majorat până la 3.500 de lei și punctul de pensie să crească cu 32 %. În documentul din partea PSD sunt menționate și alte promisiuni precum creșterea PIB cu 36%, adică un plus de 77 de miliarde de euro. Social-democrații doresc scăderea deficitului bugetar cu 6,4% din PIB. Aceștia vor să ajungă de la 9,4% în prezent la un deficit bugetar de 3% în anul 2024. Partidul Social Democrat promite o creștere a punctului de pensie cu 32 procente, iar pensia minimă va crește cu 63%, de la 800 de lei la 1.300 de lei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI