Ultimă oră! Creşterea pensiilor cu 40% şi mărirea salariilor profesorilor, reintroduse de PSD în comisiile din Parlament. Ce urmează să se întâmple

Elena Avramescu 07.09.2020, 20:00
Ultimă oră! Creşterea pensiilor cu 40% şi mărirea salariilor profesorilor, reintroduse de PSD în comisiile din Parlament. Ce urmează să se întâmple

Ordonanța de Urgență a Guvernului strict legată de rectificarea bugetară, care prevede majorarea pensiilor cu doar 14% de la 1 septembrie și amânarea creșterii salariilor profesorilor până în 2021, a fost modificată în comisiile de specialitate din Parlament.

Creşterea pensiilor cu 40% şi mărirea salariilor profesorilor, reintroduse de PSD în comisiile din Parlament

Modificările propuse de PSD și adoptate ulterior în comisii prevăd majorarea pensiilor cu 40% și creșterea salariilor din acest an. Toate aceste modificări au fost făcute în comisiile reunite de muncă, unde parlamentarii au eliminat prevederile Guvernului.

Amendamentul a fost depus la ordonanța de urgență privind rectificarea bugetară, ordonanță de urgență prin care guvernul a decis creșterea pensiilor de la 1 septembrie cu 14%, în loc de 40%, așa cum era prevăzut în Legea pensiilor.

În plus, a fost reintrodusă și prevederea potrivit căreia salariile profesorilor trebuie să crească din acest an, și nu din 2021, după cum a decis Guvernul prin aceeași ordonață de urgență. Acest OUG, cu modificările făcute în comisii va intra curând la vot în plenul reunit al Parlamentului.

Creşterea pensiilor cu 40% şi mărirea salariilor profesorilor
Creşterea pensiilor cu 40% şi mărirea salariilor profesorilor

Ce urmează să se întâmple cu pensiile și salariile

Premierul României, Ludovic Orban, a anunțat recent că Guvernul va ataca la CCR legea, în cazul în care PSD va introduce cheltuieli în plus: „PSD trebuie să înțeleagă că acest mod iresponsabil de a face politică nu mai poate continua, pentru că va face rău fiecărui român”, a spus Ludovic Orban.

În acest sens, a fost abrogat articolul, printr-un amendament al grupului parlamentar al PSD, ce prevede majorarea pensiilor cu 14%, aşa cum era în varianta OUG.

„La articolul 86 alineatul (2) din Legea nr.127/2019 privind sistemul public de pensii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 563 din 9 iulie 2019, cu modificările ulterioare, litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins: “b) la data de 1 septembrie 2020 – 1.442 lei”, potrivit unui amendament la propunerea legislativă pentru aprobarea OUG.

„Menţinerea valorii punctului de pensie, aşa cum este prevăzut în lege, la valoarea de 1.775 lei, în scopul păstrării calendarului privind majorarea punctului de pensie până la intrarea în vigoare, în integralitate, a Legii privind sistemul public de pensii”, spune PSD în motivarea amendamentului.

Motivarea dată de PSD a fost următoarea: ”Pentru majorarea salariilor de bază stabilite pentru personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ”, conform sursei citate.

Acest proiect de lege pentru aprobarea OUG 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020 se află în procedură de urgenţă în Parlament ce va fi votat într-un plen reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.