Amendă uriașă după ”gluma” la adresa Catedralei Mântuirii Neamului. Cine trebuie să plătească 10.000 de lei

Madlen Moraru 17.06.2020, 13:57
Amendă uriașă după ”gluma” la adresa Catedralei Mântuirii Neamului. Cine trebuie să plătească 10.000 de lei

A fost aplicată o amendă uriașă după ”gluma” la adresa Catedralei Mântuirii Neamului. Un utilizator a schimbat numele acestui lăcaș de cult în unul care nu a fost absolut deloc privit cu ochi buni. La scurt timp de la acest incident și Biserica Ortodoxă Română a transmis un punct de vedere oficial.

Amendă uriașă după ”gluma” la adresa Catedralei Mântuirii Neamului

La o căutare pe Google Maps a Catedralei Mântuirii Neamului rezultatul afișat apărea sub numele de „Catedrala Prostirii Neamului Românesc”. Numele a fost schimbat în caracter de glumă de către un internaut, iar în acest sens, pentru că numele nu a fost ulterior schimbat la loc cu cel real, a fost aplicată o amendă usturătoare pentru Google România. Este vorba despre o sancțiune de 10.000 de lei ce trebuie plătită de către această companie. Mai mult, gluma respectivă nu a fost privită deloc cu ochi buni, în special de către BOR, fiind văzută ca având caracter defăimător și că ar instiga la ură, la adresa Bisericii.

Amendă uriașă după ”gluma” la adresa Catedralei Mântuirii Neamului. Cine trebuie să plătească 10.000 de lei
Numele Catedralei Naționale fusese schimbat în Google Maps

Cine trebuie să plătească 10.000 de lei?

Decizia de sancționare a Google România cu această sumă de 10.000 de lei a venit din partea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Motivul îl reprezintă schimbarea tag-ului de pe Google Maps cu unul defăimător de „Catedrala Prostirii Neamului Românesc”. În ședința de miercuri a fost luată decizia de amendare pentru filiala românească a gigantului multinațional. Un membru al Colegiului, Cristian Jura, a explica că această instutuție s-a autosesizat în acest caz și a decis aplicarea sancțiunii pentru discriminare și inacțiune.

„Noi am sancţionat compania Google România în primul rând pentru inacţiune, cu toate că au ştiut de ceea ce s-a întâmplat, ei nu au informat în niciun fel”, a susținut Cristian Jura, potrivit Agerpres.

„Orice comportament activ ori pasiv care, prin efectele pe care le generează, favorizează sau defavorizează nejustificat ori supune unui tratament injust sau degradant o persoană, un grup de persoane sau o comunitate faţă de alte persoane, grupuri de persoane sau comunităţi atrage răspunderea contravenţională, conform prezentei ordonanţe, dacă nu intră sub incidenţa legii penale”, arată articolul 2, alineatul 1 din Ordonanţa Guvernului 137/2000, care face referire la discriminare, alături de alineatul 4, din același articol.

Urmăriți Impact.ro și pe