Pedepse mai dure pentru șoferii care încalcă legea: ce prevede proiectul de lege care te lasă imediat fără permis

Alexandru Ioanid 09.07.2019, 10:37
Pedepse mai dure pentru șoferii care încalcă legea: ce prevede proiectul de lege care te lasă imediat fără permis

Un deputat PNL vrea pedepse mult mai dure pentru șoferii care încalcă legea. Parlamentarul a venit cu un proiect de lege care înăsprește legea privind circulația pe drumurile publice și care te lasă fără permis mult mai repede decât în prezent.

Amenzile și pedepsele pe care le primesc acum șoferii sunt prevăzute de o ordonanță a Guvernului din 2002, care se referă la circulația pe drumurile publice. De asemenea, punctul de amendă e calculat în funcție de valoarea salariului minim pe economie.

Un deputat PNL a depus un proiect de lege care înăsprește această lege. El vrea ca șoferii care depășesc neregulamentar sau se urcă băuți la volan ar trebui pedepsiți mult mai drastic decât în prezent.

Pedepse mai aspre pentru șoferii care încalcă legea

Poliția-Română radare pe strazi

Deputatul PNL, Florin Roman, vrea ca șoferii care se urcă băuți la volan să fie pedepsiți drastic, chiar dacă nu au comis nicio infrațiune sau nu au provocat niciun accident. De exemplu, conducerea sub influența alcoolului ar putea fi sancționată cu suspendarea permisului timp de un an și o amendă de 2.900 de lei.

În prezent, legea prevede pedepse mai blânde: depăşirea neregulamentară şi conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice pot fi pedepsite cu o lună sau trei luni de suspendare a dreptului de a conduce.

România ocupă în continuare un neonorant loc 1 în statistica europeană referitoare la numărul de decese din accidentele rutiere, având o medie de 98 de decese la un milion de locuitori, media europeană fiind de 49 de decese la milionul de locuitori”, susține deputatul PNL în expunerea de motive.

Parlamentul susține că accidentele rutiere reprezintă o problemă și la nivel european, nu numai în România.

La nivel european, această situaţie este de-a dreptul alarmantă, iar în acest sens se urmăreşte identificarea unui set de metode pentru a reduce la jumătate numărul victimelor la nivel european. La nivel naţional avem aprobată Hotărârea nr. 755/2016 privind aprobarea Strategiei naţionale pentru siguranţa rutieră pentru perioda 2016-2020 şi a Planului de acţiuni pentru implementarea, un document strategic care trasează direcţiile de acţiune în sensul sporirii gradului de siguranţă în traficul rutier, iar una dintre aceste direcţii vizează îmbunătăţirea legislaţiei şi a controlului respectării acesteia”, mai spune deputatul PNL,  Florin Roman.

Urmăriți Impact.ro și pe