Parlamentul a votat legea. Ce materie nouă vor studia elevii

Beatrice Dumitru 21.06.2022, 16:38
Parlamentul a votat legea. Ce materie nouă vor studia elevii

Elevii de gimnaziu și de liceu vor studia o nouă materie, după ce Camera Deputaților a adoptat legea referitoare la educația sexuală în școli. Klaus Iohannis ceruse reexaminarea legii privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului. România este țara din Uniunea Europeanp cu cel mai mare număr de mame minore.

Legea pentru educația sexuală în școli, adoptată

Deputaţii au admis în parte cererea preşedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a Legii pentrumodificarea şi completare a Legii nr. 272/2004, cu privire la protecţia şi promovarea drepturilor copilului. Legea a fost adoptată cu 224 voturi „pentru”, unul „contra” şi 49 de abţineri.

Astfel, Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat proiectul de modificare a legii referitoare la protecţia şi promovarea drepturilor copilului, ceea ce înseamnă că în unităţile şcolare se vor derula sistematic din clasa a VIII-a, cu acordul scris al părinţilor, programe de educaţie pentru sănătate, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor.

Parlamentul a votat legea. Ce materie nouă vor studia elevii
Elevii vor studia educația sexuală în școli.

Ce prevedea textul adoptat iniţial de Parlament

În cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis se preciza că prin introducerea sintagmei „educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţie sanitară”, legea se îndepărtează de principiul „promovării educaţiei pentru sănătate”.

Textul a fost reformulat, stabilind „derularea sistematică în unităţile şcolare, începând cu clasa a VIII-a, cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai copiilor, de programe de educaţie pentru sănătate, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor.”

Textul adoptat iniţial de Parlament prevedea că în unităţile şcolare se derulează sistematic, cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai copiilor, programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţia sexuală, notează stiripesurse.ro.

Dezbateri aprinse: „Nu e nevoie de sexualizarea copiilor”

Dezbaterile pe marginea legii privind educația sexuală în școli au fost aprinse, deputatul AUR Alin Coleşa afirmând că nu este nevoie de „sexualizarea copiilor”, în timp ce Simina Tulbure de la USR a subliniat că România este pe primul loc la numărul de mame minore.

Avem nevoie de libertate, nu de ideologie, avem nevoie de libertatea de a ne alege cum ne creştem copiii. Nu avem nevoie de masturbarea copiilor, de ideologie de gen, de avorturi la adolescenţi, de sexualizarea lor într-un cuvânt. O astfel de educaţie ar trebui să aibă la bază nişte concepte sănătoase, ar trebuie să fie încurajaţi să diminueze nevoia de atracţie fizică prin promovarea sportului, tot felul de pericole care există în mediul digital legate de aceste aspecte”, a spus Alin Coleşa.

Trebuie să vorbim acum despre educaţia sexuală, nu sanitară. Trebuie să vorbim despre sex într-o ţară în care suntem numărul unu la mame minore. Suntem în topul ţărilor din UE unde violenţa domestică există în familii. Trebuie să discutăm despre consimţământ, pentru că elevii noştri nu cunosc ideea de consimţământ”, a afirmat deputatqa USR Simina Tulbure.

De asemene, deputata PNL Mara Calista a spus că dezbaterea pe această temă ar trebui să aibă loc, menţionând că sunt multe cazuri de mame minore în România, boli cu transmitere sexuală la copii sub 15 ani şi cazuri de violenţă domestică cu minore. Adrian Solomon, membru PSD, a menţionat că acest proiect se referă, de fapt, la drepturile copilului şi de aceea este necesară adoptarea cât mai rapidă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...