Părea că a călătorit în timp, iar dovezile erau ”clare”: cum a fost desființat mitul călătorului

Gabriel Peneș 27.04.2023, 12:33
Părea că a călătorit în timp, iar dovezile erau ”clare”: cum a fost desființat mitul călătorului

Cel mai convingător personaj care a susținut că a călătorit în timp a fost un bărbat pe care-l chema Sergei Ponomarenko. În 2006, el a apărut brusc pe străzile din Kiev, Ucraina, având asupra lui un aparat foto vechi și un pașaport emis în era Uniunii Sovietice. Totuși, povestea lui, deși încă pare stranie, a fost demontată de un youtuber care a analizat toate informațiile disponibile.

Părea că a călătorit în timp, iar dovezile erau ”clare”

Într-o zi din 2006, potrivit unei relatări ce circulă pe internet, un bărbat a fost găsit rătăcind pe străzile din Kiev, capitala Ucrainei. El era îmbrăcat ciudat pentru acele vremuri și avea asupra sa o cameră foto veche.

Povestea a devenit și mai ciudată, când omul a abordat poliția pentru a cere îndrumări, părând dezorientat. El pretindea că s-a născut în 1932 și i s-a legitimat cu un pașaport sovietic eliberat în anii ’50, în care el arăta ca la 25 de ani.

Ponomarenko a povestit poliției că făcea fotografii prin Kiev, spre finalul anilor ’50, înainte de apariția lui subită 48 de ani mai târziu. Polițiștii au cercetat și aparatul foto și au constatat că era un model foarte vechi, ce nu se mai producea încă din anii 70, iar filmul din el nu putea fi developat decât de un specialist.

Ulterior, ei au descoperit că filmul era incredibil de bine păstrat și au apelat la un expert pentru a developa imaginile. Acestea înfățișau Kievul așa cum arăta în anii ’50, inclusiv o poză cu Sergei împreună cu o femeie. Bărbatul, firește, purta în acele poze aceleași haine cu care fusese găsit în 2016. În ultima fotografie apărea un OZN pe cer, despre care Ponomarenko a spus că a fost ultimul lucru pe care l-a fotografiat înainte de a „trezi” în viitor.

Părea că a călătorit în timp, iar dovezile erau ”clare”: cum a fost desființat mitul călătorului
Sergei Ponomarenko a apărut brusc pe străzile din Kiev, în 2016, susținând că s-a născut în 1932 și că s-a „trezit” în viitor în timp ce făcea poze prin Kievul anilor ’50

Cum a fost desființat mitul călătorului

Pentru ca misterul să fie deplin, ceea ce s-a întâmplat ulterior i-a pus pe toți pe gânduri, dacă până atunci nu erau deja motive suficiente. Ponomarenko a intrat într-o cameră a secției de poliției, lucru ce apare pe camerele video, dar, după aceea, a dispărut din nou, și n-a mai fost văzut niciodată.

Touși, poliția a căutat în arhivă dosarele vechi și a găsit date despre un bărbat care dispăruse în anul 1958. Polițiștii au reușit să dea de urma prietenei acestuia, care avea deja o vârsta de peste 70 de ani, și a descoperit că este vorba chiar de femeia ce apărea lângă Sergei într-una dintre poze.

Femeia a declarat polițiștilor că Sergei a dispărut pentru doi ani, în 1958, după care a reapărut. Apoi, în anii ’70 a dispărut din nou, de data aceasta pentru totdeauna, deși ea primise o fotografie din partea lui, la un an după a doua dispariție, ce-l arăta pe bărbat mult mai bătrân și părea că se afla în anul 2050, tot în Kiev, devenit o uriașă metropolă.

Sună destul de ciudat povestea, nu? Totuși, ea a convins multe persoane, dar youtuberul Joe Scott a „săpat” printre fotografiile ce se presupune că au fost făcute de „călătorul în timp” și le-a analizat mai pe-ndelete, așa cum se poate vedea în clipul de mai sus.

Iar Scott a descoperit anumite probleme cu imaginile De exemplu, într-una dintre ele zgârie-norii „din viitor” ce apar în poză par să fie „clonați”, unul dintre ei fiind Empire State Building, ce se află, firește, la New York și nu în Kiev.

Scott a remarcat ulterior că toate fotografiile păreau a fi luate dintr-o emisiune TV ucraineană, numită „Aliens”. Show-ul este asemănător celor pseudoștiințifice despre extratereștrii ce se difuzează în SUA și în întreaga lume, dar conține și o avertizare prin care nu-și asumă responsabilitatea pentru teoriile și ipotezele prezentate în cadrul emisiunii, ceea ce înseamnă că oricine poate susține orice, mai ales dacă are „dovezi” fabricate.

Cu toate acestea, încă sunt oameni care îl consideră pe Sergei Ponomarenko drept singurul „călător în timp” adevărat, cu atât mai mult cu cât bărbatul n-a mai fost găsit până în ziua de azi.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....