Paradisul rușilor cu bani. Aici își ascund oligarhii averile de sancțiunile UE

Badea Violeta 13.04.2022, 10:03
Paradisul rușilor cu bani. Aici își ascund oligarhii averile de sancțiunile UE

După debutul invaziei rusești în Ucraina, țările UE au anunțat o serie de sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv împotriva oligarhilor acestei țări. Scopul principal este acela de a paraliza economia statului condus de Vladimir Putin. Totuși, rușii au găsit o modalitate de a-și ascunde averile. Iată unde își țin aceștia banii!

Unde își ascund averile oligarhii ruși

La scurt timp după ce miliardarul rus din domeniul cărbunelui și al îngrășămintelor, Andrey Melnichenko, a fost plasat pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene, acesta şi-a mutat super-iachtul în Maldive pentru a nu i se confisca. Ulterior, alte cinci nave bănuite că ar aparține rușilor au fost observate pe apele din jurul acestei insule, potrivit celor de la Reuters.

Iahtul lui Melnichenko a încetat să își mai comunice locația în timp ce se afla în apropierea Insulelor Maldive, la o zi după ce magnatul cărbunelui și al îngrășămintelor a fost sancționat de UE pe data de 9 martie, potrivit datelor MarineTraffic.

Cel puțin trei dintre cele șase iahturi bănuite că ar aparține oligarhilor ruși și-au ascuns locația sau și-au schimbat destinația pentru a ține la distanță autoritățile.

Un alt iaht al lui Melnichenko, considerat unul dintre cele mai mari iahturi din lume, a fost confiscat la jumătatea lunii martie de autoritățile italiene.

Andrey Melnichenko
Andrey Melnichenko este unul dintre cei mai importanti oameni de afaceri din Rusia

Maldive nu are un tratat de extrădare cu SUA

Oligarhii și miliardarii ruși care încearcă să scape de sancțiuni după invazia Rusiei în Ucraina au mers în Maldive, deoarece țara insulară din Oceanul Indian nu are un tratat de extrădare cu SUA. În aceeași situație se află și Emiratele Arabe Unite.

În cele două zone, oligarhii pot scăpa de sub presiunea sancţiunilor, pentru că reprezentanții insulei nu se grăbesc să atace elita rusă şi să se alinieze la poziţia țărilor occidentale faţă de Rusia.

Explicația este una simplă. Oficialii din Maldive se gândesc îndeosebi la consecințele economice ale pierderii turiștilor din Rusia. În plus, procurorul șef al țării, Hussain Shameem, susține că sistemul juridic din Maldive nu este suficient de robust pentru a confisca iahturi.

Prin urmare, această abordare prudentă face ca această țară insulară din apropierea Oceanului Indian să fie văzută ca un adevărat paradis de oligarhii ruși.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...