Organul din gât care ar putea să vindece cancerul. Descoperirea istorică, făcută din greșeală

Stan Filon 22.10.2020, 16:32
Organul din gât care ar putea să vindece cancerul. Descoperirea istorică, făcută din greșeală

Cercetătorii au descoperit un nou organ care se află amplasat în gâtul oamenilor. Acesta organ nou descoperit ar putea fi răspunsul în lupta împotriva cancerului. Oamenii de știință au făcut descoperirea din greșeală, în timp ce făceau cercetări pentru cancerul de prostată.

Oamenii de știință au descoperit un nou organ aflat în gât care ar putea să vindece cancerul

Despre noua descoperire făcută de cercetători s-a scris în revista Radiotherapy and Oncology. Oamenii de știință spun că este posibil ca acest nou organ să lubrifieze partea de gât aflată în spatele nasului și a gurii.

Corpul uman conține o pereche de glande salivare nazofaringiene relevante, din punct de vedere clinic, potrivit noilor cercetări conduse de Institutul Olandez al Cancerului și Universitatea din Amsterdam. Distingerea acestor glande nou identificate, denumite „glande tubariale”, la pacienții care primesc radioterapie poate oferi o oportunitate de a-și îmbunătăți calitatea vieții.

Oamenii de stiinta au descoperit un nou organ aflat in gat care ar putea sa vindece cancerul
Oamenii de stiinta au descoperit un nou organ aflat in gat care ar putea sa vindece cancerul

Oamenii de știință vor să protejeze glanda respectivă împotriva radiațiilor la bolnavii de cancer

Această descoperire a fost făcută întâmplător. Cercetătorii de la Institutul olandez al cancerului au combinat un set de scanări și tomografie cu emisie de pozitroni (PET), numită PSMA PET-CT, prin care injectează pacientului un „trasor” radioactiv. Trasorul indică proteina PSMA, care este crescută în celulele canceroase de prostată.

Scanarea este eficientă și pentru detectarea țesutului glandei salivare, bogată, de altfel, cu proteina PSMA. Astfel, în afara de cele trei glande salivare mari, este posibil să mai existe și alte mii de glande salivare microscopice, împrăștiate în țesutul gâtului și a gurii, declară co-autorul studiului, Wouter Vogel.

”Imaginați-vă surpriza noastră când am făcut descoperirea”, a spus oncologul olandez Wouter Vogel, într-un comunicat. Noua descoperire ar putea ajuta la tratarea cancerului. Vogel spune că medicii care folosesc radiații pentru tratarea cancerului de cap și gât încearcă să evite expunerea la glandele salivare, deoarece deteriorarea lor poate afecta calitatea vieții. Cu toate acestea, deoarece nimeni nu cunoaște noile glande salivare, această zonă nu poate fi evitată în condiții de radiații.

Următorul pas al oamenilor de știință este să protejeze mai bine glandele, noua descoperire putând aduce mai puține efecte secundare pentru pacienții cu cancer.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...