Orban, prima reacție după decizia CCR. “I-a dat satisfacție PSD-ului”

Diana Radu 24.02.2020, 17:48
Orban, prima reacție după decizia CCR. “I-a dat satisfacție PSD-ului”

Membrii Parlamentului s-au reunit luni, la ora 16:00 într-o ședință comună pentru a vota învestirea guvernului Orban II. Însă, ședința a luat sfârșit, la scurt timp de când a început, din lipsă de cvorum, deoarece în sală se aflau doar 188 de parlamentari dintr-un total de 465. De asemenea, CCR a anunțat că numirea lui Orban din nou pentru funcția de premier este neconstituțională.

Prima reacție a lui Ludovic Orban după decizia CCR

Ludovic Orban, premierul propus de Klaus Iohannis pentru a două oară pentru a prelua conducerea guvernului, a declarat după ședință că, CCR dă satisfacție PSD-ului. Politicianul consideră, de asemenea, că această decizie afectează atribuțiile președintelui. Ședința pentru învestirea Guvernului Orban 2, are loc după ce în urmă cu câteva săptămâni Guvernul Orban a fost demis prin moțiune de cenzură, iar Iohannis a decis să-l desemneze atunci în funcția de premier, din nou, pe Ludovic Orban.

ludovic orban, prima reactie, ccr, parlament, investirea guvernului
Prima reacție a lui Ludovic Orban după decizia CCR

”Nu pot să remarc un partizanat al PSD. CCR i-a dat satisfacție PSD-ului. Este clar că deciziile CCR afectează atribuțiile președintelui României. Este persoana publică cu cea mai mare legitimitate din statul român. De câțiva ani CCR, prin deciziile pe care le ia, afectează atribuțiile președintelui. Președintele nu este constrâns să numească un premier.

Dacă citiți Constituția veți vedea că președintele nu e constrâns să numească un premier de la un partid. Există o procedură constituținală bine stabilită, că doar dacă un  partid a obținut 50% plus 1, atunci președintele este obligat să numească un candidat de la același partid. Eu cred că în toate deciziile pe care la ia CCR cel mai important lucru este litera și spiritul Constituției…Mă întreb cine blochează învestirea guvernului? Noi sau PSD?”, a declarat Ludovic Orban în Parlament.

Acum, președintele Klaus Iohannis trebuie să convoace din nou partidele la consultări pentru a face o nouă nominalizare de premier. De asemenea, liberalii consideră că acesta este primul pas către alegerile anticipate și către dizolvarea Parlamentului, care nu se poate face decât după ce membrii acestuia refuză două numiri de premier consecutiv.

„Primul gând care îmi trece este să declar public că vreau să formez majoritate parlamentară și voi încerca să formez majoritate parlamentară. Decizia de desemnare e la președintele României. Sunt convins că președintele va lua cea mai bună decizie”, a mai precizat Orban.

Urmăriți Impact.ro și pe