Premierul desemnat de Klaus Iohannis pentru a doua oară în fruntea Guvernului, Ludovic Orban, va afla astăzi în ședința Parlamentului stabilită la ora 16:00, dacă va primi votul de învestitură. Însă, este pentru prima dată în țara noastră când un premier nu își dorește să ca guvernul să treacă. Care este motivul și ce urmărește Orban?
UPDATE:
Ședința, care a început luni în plenul Senatului, pentru învestirea noului Guvern Orban, a luat sfârșit, la scurt timp de când a început, din lipsă de cvorum. În sală se aflau doar 188 de parlamentari din cei 465.
Ședința urma să aibă pentru învestirea Guvernului Orban 2, după ce în urmă cu câteva săptămâni Guvernul Orban a fost demis prin moțiune de cenzură, iar Iohannis a decis să-l desemneze atunci în funcția de premier, din nou, pe Ludovic Orban.
Pe de altă parte, Curtea Constituțională impune șefului statului să nominalizeze alt premier, astfel încât „desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorități parlamentare în vederea formării unui nou Guvern”. CCR a anunțat prin intermediul unui comunicat de presă că numirea în funcție a lui Orban nu a fost constituțională.
„ A admis cererile formulate de președintele Camerei Deputaților și de președintele Senatului și a constatat existența unui conflict juridic de natură constituţională între Președintele României și Parlamentul României, în legătură cu desemnarea de către Președintele României a candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru, prin Decretul nr. 82/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.88 din 6 februarie 2020″, se arată în informațiile transmise de CCR, potrivit digi24.ro.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]
Însă, potrivit Digi 24, ședința din Parlament de la ora 16:00 în care se va vota învestirea noului guvern, ar urma să fie amânată din lipsa cvorumului. Informația vine în contextul în care PSD, Pro România și ALDE au anunțat că parlamentarii nu se vor prezenta la vot azi. În cazul în care votul va fi amânat, PNL ar putea face o contestație șa CCR și să aștepte reprogramarea votului.