Orașele din România în care nu merită să trăiești. O localitate din sudul țării conduce topul

Iancu Andreea 01.07.2021, 13:29
Orașele din România în care nu merită să trăiești. O localitate din sudul țării conduce topul

România este o țară spectaculoasă atunci când vine vorba de peisajele care taie răsuflarea turiștilor, însă la numeroase alte capitole nu excelăm. Dincolo de problemele legate de infrastructură, educație sau sănătate, și traiul din România îi nemulțumește pe mulți. Costul ridicat al vieții, salariile reduse și condițiile sociale grele transformă orașele din România în unele în care nu merită să trăiești. Un top recent dezvăluie o localitate din sudul țării în care nimeni nu și-ar dori să își desfășoare activitatea.

Orașele din România în care nu merită să trăiești. O localitate din sudul țării, în topul orașelor de nelocuit

În ultimii ani, costul vieții din România a crescut extrem de mult, salariul minim sau inflația fiind și ele mai ridicate. Totodată, prețurile au devenit tot mai mari, în timp ce alte beneficii de care ar trebui să se bucure cetățenii lipsesc cu desăvârșire. Un top recent, realizat de agenția de marketing D&D Research, a dezvăluit care sunt orașele din România în care nu merită să trăiești. Dintre acestea, o localitate din sudul țării se numără printre orașele de nelocuit.

După o perioadă dificilă, în care criza generată de pandemie a afectat sectorul economic destul de serios, prețurile au început să se majoreze. Costul vieții este tot mai ridicat, iar acest fapt se regăsește și în traiul din numeroase orașe din estul, sudul și vestul țării. În ciuda faptului că oamenii trebuie să plătească scump traiul în localități precum Reşiţa, Alexandria, Vaslui, Focşani, Piatra-Neamţ, Satu-Mare, Tulcea, Călăraşi, Botoşani şi Brăila, aceștia nu se bucură nici măcar de perspectiva unui viitor mai bun.

Care sunt orașele din România în care nu merită să trăiești
Sibiu, unul dintre orașele în care românii își doresc să locuiască

București, Sibiu sau Brașov, printre orașele cu cel mai ridicat cost al vieții

Unii cetățeni plătesc mai scump traiul în România, printre orașele cu costuri ridicate numărându-se București, Cluj Napoca, Sibiu, Brașov, Oradea, Piteşti, Timişoara, Târgu Mureş, Craiova şi Iaşi. Cu toate acestea, percepția pe care o au oamenii cu privire la viața din orașul lor diferă. În ciuda faptului că pot exista costuri suplimentare față de alte localități, și beneficiile pot fi pe măsură.

Costul vieţii reprezintă percepţia pe care o au oamenii despre cât de scumpă este viaţa în oraşul în care locuiesc. El înglobează de regulă cheltuielile de zi cu zi, precum coşul de alimente, utilităţile, plata pentru bunurile şi serviciile necesare traiului obişnuit. Spre exemplu, un cost al vieţii care pare la prima vedere mai neavantajos, poate fi perceput de către oameni ca fiind mai avantajos, în condiţiile în care aceştia simt că au parte de alte beneficii arondate calităţii vieţii. De exemplu, o zonă mai scumpă poate fi şi în acelaşi timp mai sigură, modernă sau mai, explică Vlad Tureanu, Partener şi Quantitative Research Director la D&D Research.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...