Murdar si scump. Litoralul românesc ne întâmpină cu prețuri piperate și servicii de slabă calitate

Ioana Constantin 24.06.2021, 11:17
Murdar si scump. Litoralul românesc ne întâmpină cu prețuri piperate și servicii de slabă calitate

Litoralul românesc, prețuri piperate și servicii de mai puțină calitate. Nici nu a început bine sezonul estival că deja turiștii se plâng de calitatea serviciilor, prețurile mult prea ridicate și mizeria din stațiuni. Oamenii spun că patronii de pe litoral cer bani mulți și vor să câștige în două luni cât să le ajungă pentru un an întreg. Asta în condițiile în care litoralul nu pare însă prea pregătit să îi întâmpine asa cum se cuvine. Între timp, vecinii bulgari elimină restricții după restricții și taxe după taxe, reușind astfel să atragă turiști pe bandă rulantă.

Litoralul românesc are prețuri piperate

Așa își întâmpină litoralul românesc turiștii la început de sezon. Gunoaiele tronează mai peste tot prin stațiuni, vegetația a crescut atât de mult încât lasă impresia unei jungle. Și nici serviciile nu se ridică la nivelul prețurilor practicate de patroni. Totul este scump, de la cazare, mâncare sau șezlongul de pe plajă. Un șezlong ajunge în zona de nord și la 150 de lei, iar pentru cel mai ieftin meniu nu dai sub 30 de lei de persoană.

Anul acesta sunt mai umflate la tot. Plus că au băgat și parcprile, își bat joc de noi. Mi se pare scumpă mâncarea. Un prânz ne costă în jur de 40-50 de lei ceea ce înseamnă cam mult. Anul trecut era jumătate de preț. Plaja este cam murdară în comparație cu ce ne-am fi dorit, a declarat un turist.

Mă așteptam la ceva mai bun. Dar, din pacate, a fost și pandemia asta. Poate se mai îndreaptă lucrurile. Până acum trebuia să fie gata totul. Sunt multe închise, alții nu știu, toți sunt pe profit repede. Prețurile sunt mari ca să scoată ce au pierdut anul trecut și turiștii vor pleca în Spania sau Grecia. E mai rău. În stațiuni zici caă e la început ca dupa taifun. Nici șezlongurile astea nu sunt puse și aranjate ca lumea, a spus un alt turist.

Când vine vorba de cazare, prețurile variază în funcție de stelele unității, dar și de serviciile oferite. Cele mai scumpe sunt cele care au regim all inclusive. Însă la fel de piperate sunt prețurile și din blocurile private din zona Mamaia Nord, Năvodari. Două nopți de cazare aici pot ajunge la 4500 de lei sau chiar 10.000 de lei. Pierderile înregistrate în pandemie îi fac pe unii să crească prețurile chiar dacă nejustificat.

Litoralul romanesc are preturi piperate
Litoralul romanesc are preturi piperate

Așa cum se întamplă peste tot, cu cât înaintăm în vară tarifele cresc. Și, bineînțeles cresc și pe litoralul românesc. Și evident că sunt majorări pentru că și cererea este mare. România rămâne prima opțiune pentru că sunt și tichete de vacanță de cheltuit. Sigur sunt păreri și păreri, sunt eforturi mari făcute de proprietari, industria turismului nu a fost sprijinită și susținută de guvern. Lăsați pe eforturile proprii, operatorii nu au avut decât să facă majorări de tarife, când cererea este foarte mare. În vârf de sezon, tarifele vor crește mai mult, a spus Corina Martin, manager agenție de turism.

Și asta în timp ce vecinii bulgari ne îmbie cu oferte de 150 de euro de persoană pentru trei nopți la un hotel de 4 stele all inclusive cu facilități pentru adulți și copii la discreție. Și ca și cum nu ar fi de ajuns, litoralul românesc pierde teren și la capitolul curățenie. În stațiuni, pe tot parcursul zilei vezi mormane de gunoi, aruncat uneori chiar și pe plajă. Cei de la salubrizare îl ridică o dată pe zi, seara, astfel că până vin ei, resturile menajere zac în soare spre disperarea turiștilor.

Litoralul romanesc are preturi piperate
Litoralul romanesc are preturi piperate

Cel mai murdar sector a fost Navodari, dar si zona Mamaia Nord. Am găsit deșeuri de toate felurile, cele mai multe din plastic. Aceste sectoare sunt foarte aglomerate cu turiști sunt și într-o zonă unde se construiește, iar aceste deșeuri provenite din domeniul construcțiilor ajung și pe plajă. Am găsit deșeuri nu doar de la turiști, ci și din zona limitrofă a plajei, a spus și Mihaela Cândea Mirea, director Mare Nostrum.

Vom face controale pentru verifcarea stării de salubrizare la operatori și patroni de beach baruri. Vom verifica modul de selectare colectivă și implicare administrațiilor publice locale în acest domeniu, a declarat Steluța Popescu, comisar șef Garda de Mediu.

Dacă autoritățile atât locale, cât și centrale nu se vor implica mai mult, iar patronii de pe litoral nu vor înțelege că pentru ceea ce cer, trebuie să și ofere în schimb servicii de calitate, atunci litoralul românesc va pierde definitiv bătălia cu vecinii bulgari.

Urmăriți Impact.ro și pe