Ora de iarnă 2022. Schimbarea ar putea veni curând pentru întreaga Românie

Ioana Bucur 29.09.2022, 08:52
Ora de iarnă 2022. Schimbarea ar putea veni curând pentru întreaga Românie

Când se trece la ora de iarnă 2022. Așa cum se întâmplă în fiecare an, a doua lună de toamnă aduce momentul în care ceasurile se dau cu o oră în urmă. Acum trei ani, însă, oficialii din cadrul Uniunii Europene au propus renunțarea la obligativitatea acestui obicei la nivelul țărilor membre UE. Ce decizii s-au luat și ce motive au fost invocate.

Când se trece la ora de iarnă 2022

Așa cum ne-am obișnut deja să facem în fiecare an, în ultimul weekend al lunii octombrie ne vom da toate ceasurile cu o oră în urmă, ceea ce înseamnă că vom dormi mai mult.

Trecerea de la ora de vară la ora de iarnă 2022 se va face în noaptea de 29 octombrie 2022 spre 30 octombrie 2022, când ora 03:00 va deveni ora 02:00, ceea ce înseamnă că ziua de 30 octombrie va avea, de fapt, 25 de ore.

Întoarcerea la ora de vară se va face anul viitor, în ultimul weekend al lunii martie, adică pe data de 26 martie 2023. Pentru unele state europene, ar putea fi ultimul an în care se mai face schimbarea.

Subiectul eliminării obligației de a folosi ora de iarnă a fost dezbătut de ceva vreme la nivelul oficialilor Uniunii Europene, propunându-se ca țările membre UE să decidă dacă rămân definitiv la ora de vară sau ora de iarnă. În 2018, oamenii au fost consultați, printr-un sondaj online, în această privință, concluzia fiind că 84% dintre cetățenii europeni chestionați erau în favoarea încetării schimbării orei.

Ora de iarnă 2022. Schimbarea ar putea veni curând pentru întreaga Românie

Ce efecte are asupra organismului uman

În acest context, în 2019, în Parlamentul European a fost votată o propunere de renunţare la obligativitatea trecerii la ora de vară la nivelul țărilor membre ale Uniunii Europene, însă, potrivit documentului, fiecare stat va avea dreptul să decidă dacă va continua sau nu practica. Discuțiile au fost însă oprite pe fondul apariției Brexit și crizei Covid-19.

Se trece la ora de iarnă pentru a folosi cât mai mult timp lumina soarelui, însă schimbarea are și o serie de efecte negative asupra organismului uman, susțin unii specialiști din domeniul medical. Potrivit acestora, în primele două săptămâni de adaptare, oamenii pot simți oboseală accentuată, insomnii, tulburări digestive sau stări de confuzie, simptome ce apar din cauza schimbării în rutina de funcționare a organismului.

„Cei mai mulţi dintre noi îşi vor ajusta ceasul biologic destul de rapid. După câteva zile se vor obişnui cu noul program.

Totuşi, pentru anumite grupuri de oameni, cei care suferă de depresie sau de probleme cardiace, unele cercetări sugerează că (n.r. ei) dezvoltă un risc mai mare de sinucidere, respectiv, atacuri de cord”, susține Xiaoyong Yang, un profesor asistent la Universitatea Yale.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...