Ora de iarnă 2022. Când se schimbă și cum ne afectează  

Emanuela Pană 21.09.2022, 17:02
Ora de iarnă 2022. Când se schimbă și cum ne afectează  

Ora de iarnă 2022. Încă puțin și România va trece la ora de iarnă, moment în care ne vom da ceasurile cu o oră înapoi. Pentru a-și aminti în ce direcție să-și regleze ceasurile, românii, în special cei de la sate, folosesc expresia „primăvară înainte, toamnă înapoi“. În vreme ce ora de vară se aplică pe scară largă, utilizarea orei de iarnă devinde tot mai rară. Află în continuare când revenim la ora de iarnă în 2022.

Ora de iarnă 2022. Când se schimbă și cum ne afectează?

În țara noastră, schimbarea orei se face de două ori pe an, în martie și octombrie, cu scopul de a beneficia cât mai mult de lumina soarelui. Schimbarea orei, adică trecerea de la ora de iarnă la cea de vară, și invers, se face în preajma echinocțiilor de primăvară și de toamnă, când ziua e mai mare decât noaptea, respectiv când durata nopții este mai mare decât a zilei.

Au mai rămas doar câteva săptămâni până ce România va trece la ora de iarnă din acest an, sistemul orei de iarnă (și de vară) presupunând o ajustare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară și toamnă. Altfel spus, ora de iarnă este practica de a da ceasul înapoi cu o oră, o practică nu la fel de răspândită ca trecerea la ora de vară.

România va trece la ora de iarnă și în 2022, cu toate că, în mod normal, țările europene trebuiau să decidă până acum dacă rămân definitiv la ora de vară sau cea de iarnă. După cum aminteam și mai sus, scopul acestei schimbări este acela de a folosi cât mai mult timp lumina naturală, însă unii experți sunt de părere că „datul ceasului“ poate avea consecințe devastatoare asupra sănătății pe termen lung.

Ora de iarnă 2022. Când se schimbă ora în România?

Trecerea la ora de iarnă în 2022 se va face în ultimul weekend din luna octombrie, adică în noaptea de sâmbătă spre duminică, între 29 și 30 octombrie, când ora 4:00 devine ora 3:00. Odată cu trecerea la ora de iarnă, vom dormi mai mult. Acest mecanism de schimbare a orei este utilizat de țara noastră începând cu 1932, acesta fiind folosit de peste 100 de state din întreaga lume.

Trecerea la ora de iarnă 2022 va avea loc după echinocțiul de toamnă (despre care puteți afla mai multe AICI), atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc și trece din emisfera cerească sudică în cea nordică. Evenimentul astronomic din 23 septembrie marchează  sfârșitul verii astronomice și ziua în care începe sezonul de toamnă în emisfera nordică.

Ora de iarnă 2022. De ce se schimbă ora?

Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii pot beneficia de lumina naturală a Soarelui și s-a dovedit extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură. Ideea a aparținut unui britanic –William Willet, iar totul se întâmpla în 1907, când constructorul arăta avantajele unei astfel de schimbări.

Pentru a economisi energie, numeroase state ale lumii au adoptat acest sistem, inclusiv România. Sistemul cu ora de vară – ora de iarnă a fost adoptat de țările europene în secolul trecut, fiind folosit mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului apărute în anii 1970.

La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o unitate (ora 3:00 devine ora 4:00), iar la ora de iarnă operațiunea e inversă, astfel că ceasurile se dau înapoi cu o oră, ora 04:00 devenind ora 03:00. Un studiu publicat de Agenţia mediului înconjurător şi al controlului energiei (Ademe) în 2010 estima că ora de vară a adus în 2009 o economie globală de 440 GWh de electricitate.

Renunțarea la ora de iarnă

Începând din 2018, la nivel european a început să se discute despre renunțarea la schimbarea orei, care are, pe lângă avantaje, și unele efecte neplăcute. Trecerea de la ora de iarnă la ora de vară, și invers, presupune o schimbare în rutina zilnică, ceea ce îi afectează pe unii oameni inclusiv la capitolul sănătate.

În acest scop, Comisia Europeană a lansat și o consulare publică, în urma căreia a primit  4,6 milioane de răspunsuri, din care 84 la sută au fost în favoarea renunțării la sistemul schimbării orei. Doar 16% au dorit păstrarea sistemului. Prin urmare, Comisia a propus renunțarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, oferind statelor membre libertatea de a decide, odată pentru totdeauna, dacă vor să rămână permanent la ora de vară sau ora de iarnă.

Propunerea de renunțare la schimbarea orei ar fi trebuit să intre în vigoare încă din 2019, însă unele țări s-au opus. Ulterior, termenul a fost amânat pentru 2021. În mod normal, țările europene ar fi trebuit să informeze Comisia cu privire la alegerile lor până în aprilie 2020, după care ar fi trebuit să se coordoneze cu executivul blocului comunitar astfel încât deciziile individuale să nu afecteze funcţionarea pieţei unice. Criza provocată de pandemia de coronavirus a schimbat însă prioritățile, ducând la apariția unei situații speciale.

Ora de iarnă 2022. Cum ne poate afecta schimbarea orei?

Specialiștii consideră că oamenii au nevoie de una până la două săptămâni de la momentul schimbării orei până ce organismul uman se obișnuiește cu noul fus orar. Motivul constă în faptul că oamenii trebuie să se culce cu o oră mai devreme decât se obișnuiseră.

Ora de iarna 2022
Cum ne poate afecta schimbarea orei?

Efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase în cazul persoanelor care suferă de anumite probleme de sănătate. Majoritatea oamenilor își ajustează însă ceasul biologic destul de rapid. „Cei mai mulţi dintre noi îşi vor ajusta ceasul biologic destul de rapid. După câteva zile se vor obişnui cu noul program“, a explicat Xiaoyong Yang, profesor asistent la Universitatea Yale.

Există însă și medici care spun că trecerea la ora de iarnă poate avea efecte negative asupra sănătății, categoriile cele mai afectate fiind persoanele în vârstă și copiii. Pentru a trece mai ușor de noua schimbare a fusului orar, specialiștii recomandă reducerea consumului de stimulente, precum cafeaua, ceaiul negru și orice fel de energizante.

Evenimente astronomice în 2022

  • Echinocțiul de primăvară – 20 martie, ora 17:33;
  • Solstițiul de vară – 21 iunie, ora 12:14;
  • Echinocțiul de toamnă – 23 septembrie, ora 4:04;
  • Solstițiul de iarnă – 21 decembrie, ora 23:48.
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...