Ora de iarnă 2022. Care zi devine cea mai lungă din an în România

Stan Filon 28.10.2022, 10:26
Ora de iarnă 2022. Care zi devine cea mai lungă din an în România

România trece la ora de iarnă în acest weekend, când ceasul se dă înapoi cu o oră, astfel încât ora 04.00 devine ora 03.00. Schimbarea orei se face de două ori pe an, în lunile martie și octombrie. Vedeți în rândurile de mai jos ce zi devine astfel cea mai lungă din an.

România trece la ora de iarnă

Așadar, România se pregătește să treacă la ora de iarnă. Evenimentul va avea loc în acest weekend, respectiv 29-30 octombrie. În noastre dintre 29-30 octombrie, ceasurile se vor da înapoi cu o oră, iar ora 4 devine astfel ora 3. drept urmare, ziua de duminică va fi ca mai lungă zi din an, cu 25 de ore.

Începând cu anul 1998, trecerea la ora de vară se face în ultima duminică a lunii martie, când ceasul se dă cu o oră înainte, iar trecerea la ora de iarnă are loc în ultima duminică a lunii octombrie. Sâmbătă spre duminică, în ultimul weekend din această lună, românii își vor da ceasurile cu o oră înapoi și astfel, practic, se revine la ora normală care a fost schimbată odată cu introducerea sistemului orei de vară, idee vehiculată pentru prima oară de omul de știință Benjamin Franklin, în anul 1784.

Romania trece la ora de iarna
Romania trece la ora de iarna

Cum ne afectează schimbarea orei

Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă, pentru a beneficia mai mult timp de lumina naturală a soarelui. La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3.00 devine ora 4.00), în timp ce la ora de iarnă ceasurile se dau înapoi cu o oră, iar ora 4.00 devine ora 3.00. Câștigăm, teoretic, o oră de somn.

Aceste schimbări de oră au devenit un subiect intens dezbătut în Uniunea Europeană, care le-a cerut statelor membre să decidă dacă vor rămâne definitiv la ora de vară sau la cea de iarnă, însă până acum nu a fost luată nicio decizie în acest sens.

Schimbarea de oră are efecte asupra oamenilor. Un sondaj UE, pe 4,6 milioane de oameni, arată că oamenii resimt disconfort fizic și mental din cauza acestor schimbări. Sunt mulți semeni de-ai noștri care au probleme cu somnul din această cauză. Unii adorm greu, pe când alții au insomnii. 40% dintre respondenți au recunoscut că au probleme de concentrare, iar o treime dintre respondenți au spus că sunt irascibili. În plus au mai fost raportate durer de cap, disconfort și chiar oboseală puternică.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...