Operațiunea care a debutat la Londra după funeraliile reginei. Britanicii nu se grăbesc să îl încoroneze pe Charles al III-lea

Ana Anitoiu 21.09.2022, 10:57
Operațiunea care a debutat la Londra după funeraliile reginei. Britanicii nu se grăbesc să îl încoroneze pe Charles al III-lea

Imediat după funeraliile Reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord a început o operațiune la Londra, în timp ce britanicii nu se grăbesc să îl încoroneze pe noul suveran, Regele Charles al III-lea.

Ce operațiune a început la Londra după înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a

Regina Elisabeta a II-a a fost înmormântată luni, 19 septembrie, la 11 zile după ce a decedat, pe 8 septembrie, la vârsta de 96 de ani. Planurile referitoare la funeraliile suveranei s-au făcut sub numele de cod „Operațiunea Podul Londrei/ Operation London Bridge” și au început în anii 1960, la câțiva ani după încoronare. De-a lungul timpului, au fost revizuite de multe ori.

De altfel, există planuri detaliate pentru funeraliile fiecărui monarh britanic, realizate cu mult timp înainte de moartea acestora. Prin urmare, același lucru se întâmplă acum și pentru Regele Charles al III-lea. Astfel, au început deja planurile pentru înmormântarea lui, sub numele de cod „Operațiunea Podul Menai” – după primul pod de fier suspendat din lume, aflat în Anglesey, Wales.

„Din păcate, de mâine dimineață va începe planificarea serioasă a Operațiunii Podul Menai”, a spus, pe 19 septembrie, în ziua înmormântării Reginei Elisabeta a II-a, un fost ofițer de pază care a lucrat pentru familia regală britanică.

Operațiunea Podul Menai ar urma să semene foarte mult cu Operațiunea Podul Londrei. Planurile vor fi puse la punct înainte de ceremonia de încoronare a Regelui Charles al III-lea, a cărei dată nu a fost încă anunțată.

Operatiunea care a debutat la Londra dupa funeraliile reginei
Regele Charles al III-lea

De ce sunt folosite nume de cod

Numele de cod pentru planurile funeraliilor suveranilor britanici au fost folosite inițial pentru a preveni ca vestea despre decesul unui monarh să ajungă la presă înainte de a fi făcut anunțul oficial. Pentru Regina Mamă Elisabeta, planurile s-au numit „Operațiunea Podul Tay” și au început cu 22 de ani înainte de moartea ei, la vârsta de 101 ani, în anul 2002, potrivit The Mirror.

Pentru soțul Reginei Elisabeta a II-a, Prințul Philip, Duce de Edinburgh, planurile funeraliilor s-au numit „Operațiunea Podul Forth”. Partenerul de viață al suveranei a murit pe 9 aprilie 2021, cu aproximativ două luni înainte de a împlini vârsta de 100 de ani.

Imediat ce va începe oficial Operațiunea Podul Menai, William, acum Prinț de Wales, va deveni rege al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, iar soția sa, Kate Middleton, ar urma să devină Regină Consort.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...