O țară membră UE trece la euro din ianuarie 2023. Toți românii care își petrec vacanța aici trebuie să știe

Anca Manolica 12.12.2022, 12:34
O țară membră UE trece la euro din ianuarie 2023. Toți românii care își petrec vacanța aici trebuie să știe

Consiliul Uniunii Europene, care reprezintă cele 27 de state membre, a adoptat, în luna iulie, cele trei acte juridice finale necesare pentru a-i permite Croaţiei să introducă moneda euro la 1 ianuarie 2023. Așadar, de anul viitor, țara va trece la euro. Pregătirile sunt pe ultima sută de metri, cu atât mai mult cu cât Croația va intra și în Spațiul Schengen.

Croația, ultimele pregătiri pentru Euro

Croația, care a intrat în Uniunea Europeană în 2013, fiind ultima țară care a devenit membră, va fi de anul viitor cel de-al 20-lea membru al zonei euro. De asemenea, pe 8 decembrie 2022, aceasta a primit undă verde din partea Consiliului European pentru a adera la Spațiul Schengen, finalizând în acest fel, la 1 ianuarie, integrarea sa deplină în cadrul Uniunii Europene.

Începând din 1 decembrie, Banca Centrală a pus deja în vânzare un kit cu toate cele 8 tipuri de eurocenți și monede în euro, în valoare de 100 de kuna, moneda actuală a Croaţiei. Fix cu o lună înainte de introducerea mondei euro, locuitorii pot cumpăra din bănci și de la oficiile poștale un kit de 33 de monede euro care au simbolul național croat în valoare de 13,28 euro.

Croația trece la moneda euro, de la 1 ianuarie 2023
Croația trece la moneda euro, de la 1 ianuarie 2023

Se schimbă banii de la 1 ianuarie

Această inițiativă a băncii croate este parte a unei campanii de informare cu privire la aderarea Croației la zona euro de la 1 ianuarie, deși ajută și la plățile în numerar pentru primele zile ale anului, având în vedere că majoritatea cetățenilor nu are monede în euro, scrie ANSA.

Pe lângă kitul care include 33 de monede cu toate cele opt tipuri de eurocenți și monede în euro, a mai fost pus în vânzare un alt kit pentru comercianți cu 525 de monede în valoare totală de 145,5 euro.

Baterea monedelor euro cu simbolul național al Croației a început la jumătatea lunii iulie lângă Zagreb și se preconizează ca, până la finele anului, să fie turnate aproximativ 420 de milioane de monede euro. De la începutul lunii septembrie a devenit obligatorie afișarea tuturor prețurilor în ambele monede, kuna și euro.

Va exista, desigur, și o perioadă de tranziție, în care se va putea plăti în numerar atât în moneda națională, cât și în euro. Aceasta va dura până la 14 ianuarie 2023.

Citește și: Motivele pentru care România nu poate trece la moneda euro. Comisia Europeană a făcut public raportul

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...