O nouă subvariantă Covid, „Centaurus”, se răspândeşte rapid în toată lumea. A fost identificată până acum în 10 țări

Elena Avramescu 13.07.2022, 07:45
O nouă subvariantă Covid, „Centaurus”, se răspândeşte rapid în toată lumea. A fost identificată până acum în 10 țări

Din păcate, pandemia de Covid nu vrea să fie dată uitării, mai ales după ce a fost descoperită o nouă subvariantă Omicron, conform informațiilor publicate de Organizației Mondiale a Sănătății. Mai mult, unul dintre experții crede că ar putea fi cea mai invazivă subvariantă de până acum, au declarat joi pentru Fortune Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

„Centaurus”, cea mai nouă subvariantă Covid

Până în prezent, au existat două cazuri de BA.2.75, denumit „Centaurus”, ambele în SUA, iar primul a fost identificat la data de 14 iunie, a declarat un purtător de cuvânt al CDC.

Cazurile de Centaurus au crescut rapid și în India, concurând cu subvarianta BA.5 Omicron care este predominantă în prezent în întreaga lume. Oficialii OMS au declarat că urmăresc subvarianta ultranouă la o conferință de presă de miercuri și au lansat câteva informații despre aceasta prin Twitter marți.

BA.2.75 a fost raportat în alte 10 țări, însă dr. Soumya Swaminathan, om de știință șef al OMS, a spus că momentan nu avem motive de îngrijorare, deoarece transmisibilitatea, severitatea și potențialul de evaziune imună sunt în prezent necunoscute.

Cu toate acestea, unii experți ridică câteva semne de întrebare. Dr. Eric Topol, profesor de medicină moleculară la Scripps Research și fondator și director al Scripps Research Translational Institute, a declarat luni că mutațiile noii subvariante „ar putea face scăparea imună mai rău decât ceea ce vedem acum” cu BA.5 și BA.4, ambele fiind subvariante cunoscute că eludează imunitatea atât de la vaccinare, cât și de la infecția anterioară.

BA.2.75 a fost detectat pentru prima dată în India la începutul lunii iunie și are până la nouă modificări suplimentare, dintre care niciuna nu este îngrijorătoare.

OMS, anunt despre Covid

„Dar să apară toate împreună deodată este o altă chestiune. Creșterea sa rapidă aparentă și răspândirea geografică largă sunt îngrijorătoare”, a declarat recent Tom Peacock, virolog la Departamentul de Boli Infecțioase de la Imperial College din Londra.

În afară de India, virusul a fost detectat și în Australia, Canada, Germania, Noua Zeelandă și Regatul Unit, conform unei declarații de marți a Centrului de Cercetare și Politică a Bolilor Infecțioase al Universității din Minnesota.

„Centaurus se poate răspândi pentru o anumită perioadă de timp până când ajunge în BA.5 și este posibil ca oamenii să se infecteze. Nu știu în acest moment că BA.2.75 va fi altceva decât o problemă regională care în cele din urmă va fi depășită de BA.5”, a spus rr. Amesh Adalja, un savant senior la Centrul Johns Hopkins pentru Securitatea Sănătății, potrivit fortune.com.

BA.5 este acum dominantă în S.U.A. Lovitorul greu anterior, BA.2, este acum doar o amintire.

„Subvarianta Omicron BA.5 este cea mai rea versiune a virusului pe care am văzut-o. Este nevoie de evadare imunitară, deja extinsă, pentru următorul nivel și, în funcție de acesta, transmisibilitate îmbunătățită, cu mult peste ceea ce s-a văzut înainte”, a mai spus doctorul Eric Topol.

Ce este interesant este faptul că un studiu recent din Africa de Sud a constatat că cei care au fost anterior infectați cu Omicron, dar nu au fost vaccinați, au experimentat o scădere de aproape opt ori a anticorpilor neutralizanți atunci când au fost expuși la BA.4 și BA.5. Cei care fuseseră vaccinați și infectați anterior cu Omicron au avut o scădere de trei ori mai ușoară.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...