Noi restricții în toată China, după descoperirea unei noi subvariante Omicron. Shanghai pregătește o nouă campanie de testare în masă

Mihnea Tălău 11.07.2022, 09:38
Noi restricții în toată China, după descoperirea unei noi subvariante Omicron. Shanghai pregătește o nouă campanie de testare în masă

Mai multe orașe chinezești au adoptat noi restricții privind COVID-19, de la întreruperea activității comerciale la închideri, pentru a ține în frâu noile infecții, iar centrul comercial Shanghai se pregătește pentru o nouă campanie de testare în masă după ce a detectat subvarianta BA.5 Omicron.

Pandemia a afectat economia celei de-a doua economii mondiale

În timp ce China își menține politica „zero-COVID dinamic” de eradicare rapidă a tuturor focarelor, restricțiile stricte impuse de guvernele locale vin în ciuda numărului scăzut de cazuri, într-o perioadă în care o mare parte a lumii coexistă cu virusul, transmite Reuters.

Guvernul central a declarat că restricțiile trebuie să fie cât mai bine direcționate pentru a reduce daunele aduse celei de-a doua economii mondiale, după ce întreruperile majore din acest an au blocat lanțurile de aprovizionare globale și au afectat comerțul internațional.

BA.5, foarte transmisibil, care provoacă epidemii în multe țări din afara Chinei, a dat semne de o capacitate mai mare de a scăpa de reacțiile anticorpilor declanșate de vaccinuri decât alte subvariante Omicron, au declarat oficialii din domeniul sănătății.

Descoperirea unei astfel de infecții în Shanghai ridică miza limitării rapide a unui focar incipient pentru a evita măsuri mai perturbatoare, similare cu blocajul din aprilie și mai, care a zguduit economia și piețele globale.

Alertă de sănătate ca la Wuhan. China anunță primii trei morți în focarul de COVID-19 din Shanghai

Moneda chineză, yuanul, s-a relaxat în raport cu dolarul, iar acțiunile au fost și ele mai slabe.

Datele din China, inclusiv cifrele privind comerțul din iunie, miercuri, și vânzările cu amănuntul de luna trecută, producția industrială și cifrele privind produsul intern brut din aprilie-iunie, vineri, vor confirma probabil că economia a încetinit puternic în al doilea trimestru, pe fondul blocajului coronavirusului din Shanghai și din alte părți.

Testări masive în Shanghai

Shanghai, cel mai populat oraș din China, cu 25 de milioane de locuitori, le-a spus oamenilor din mai multe districte să se testeze de două ori în cadrul unei alte runde de depistare în masă de marți până joi, similară celei de săptămâna trecută.

Locuitorii săi se testează deja la fiecare câteva zile pentru a-și asigura accesul în diverse locații și în transportul public.

Autoritățile, și unii investitori, speră că astfel de teste neîncetate vor descoperi infecțiile suficient de devreme pentru a le ține sub control.

Riscul unei închideri prelungite a unui mare oraș a fost redus cu ajutorul controalelor timpurii, a declarat UBS Global Wealth Management.

„Ne așteptăm la restricții COVID, în principal sub forma unor mini-închideri continue pentru restul anului, ceea ce ar fi mai puțin perturbator pentru producția sau lanțurile de aprovizionare, împreună cu introducerea treptată a unor politici mai favorabile”, a afirmat într-o notă.

Numărul zilnic de infecții cu transmitere locală în Shanghai a crescut la câteva zeci începând cu 5 iulie, în creștere de la o singură cifră la începutul acestei luni, dar este încă infim față de standardele globale.

Cele mai multe dintre cazurile recente au fost înregistrate în rândul persoanelor aflate deja în carantină.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...