O nouă schimbare privind testarea elevilor. Anunţul făcut de ministrul Educaţiei

Iancu Andreea 14.12.2021, 15:57
O nouă schimbare privind testarea elevilor. Anunţul făcut de ministrul Educaţiei

Testarea elevilor din învățământul de stat a devenit un subiect fierbinte zilele acestea, după ce unitățile școlare au primit doar o tranșă de teste antigen, care inițial trebuiau utilizate în zilele de luni și joi ale săptămânii. După discuții aprinse legate de faptul că personalul școlar este nevoit să se ocupe de asamblarea acestora, ministrul Educației a făcut o declarație menită să anunțe o schimbare privind testarea elevilor. Astfel, Sorin Cîmpeanu transmite precizări importante pentru procesul de prevenire a transmiterii Covid-19 în școli.

Schimbarea anunțată de ministrul Educației privind testarea elevilor

Organizarea de la nivelul învățământului românesc nu a ajuns la un numitor comun nici după aproape doi ani de pandemie. Autoritățile continuă să șchiopăteze în luarea deciziilor, contrazicându-se sau venind cu măsuri uneori absurde pentru limitarea răspândirii Covid-19. De curând, ministrul Educației și cel al Sănătății au stabilit ca elevii și copiii de grădiniță să participe la testarea pe baza testelor antigen. Însă autoritățile au rămas fără material de testare după numai o tranșă distribuită către elevi.

Pe de altă parte, lucrurile s-au inflamat după ce personalul școlilor a fost implicat în asamblarea testelor, care trebuie pregătite pentru fiecare copil în parte. În urmă cu o săptămână, miniștrii de resort stabileau ca date de testare zilele de luni și joi ale săptămânii, însă astăzi datele s-au schimbat. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a transmis că a discutat cu ministrul Sănătății și a decis schimbarea decisă privind testarea elevilor. Astfel, s-a luat în calcul o flexibilizare a acestei procedurii, testarea elevilor nemaifiind obligatorie în zilele de luni și joi. 

Ministrul Educației a anunțat o nouă schimbare privind testarea elevilor
Testarea elevilor, o măsură anti-Covid marcată de impedimente și decizii schimbătoare

Care sunt zilele stabilite pentru testarea antigen în școli

Din momentul în care şcolile primesc aceste teste, având în vedere şi operaţiunea suplimentară de asamblare a lor, operaţiune care se face cu maximă celeritate prin efortul personalului din învăţământ, nu altcineva lucrează la asamblarea acestor teste, din acel moment pot ajunge la elevi. Am discutat cu ministrul Sănătăţii, a existat o flexibilizare cu privire la testare, să nu fie numai luni şi joi, să existe o testare de două ori pe săptămână, cu interval de două zile între teste, lucru cu care Ministerul Sănătăţii a fost de acord şi apreciez acest lucru, a afirmat ministrul Educației.

Testarea elevilor s-a dovedit a fi eficientă deja. Câte cazuri au fost semnalate pozitive după prima săptămână

Deși au existat unele dificultăți de aprovizionare a unităților de învățământ, ministrul Cîmpeanu susține că cele 70 de milioane de teste pentru elevi şi personalul din învăţământ ajung pentru 11-12 săptămâni. Totodată, liderul din Educație a menționat faptul că măsura testării este una eficientă, doar în prima săptămână depistându-se 176 de cazuri pozitive de Covid-19. Deocamdată, autoritățile dau asigurări că testarea elevilor va decurge în mod corespunzător, fără lacune.

Avem o hotărâre a CNSU care trebuie să fie pusă în aplicare. Cele 70 de milioane de teste din hotărârea CNSU, publicată în Monitorul Oficial, ajung pentru testarea elevilor vreme de 11-12 săptămâni, pentru că am dat numărul de beneficiari – elevi, preşcolari şi angajaţi din învăţământ – se înmulţeşte numărul de beneficiari cu doi, ajungem la 6,2 milioane de teste pe săptămână, 70 de milioane împărţim la 6,2 milioane.

Până acum am avut testare într-o singură săptămână complet, săptămâna trecută, au fost găsite 176 de cazuri pozitive. Din aceste 176 de cazuri, 45 au fost confirmate, 85 au fost infirmate prin teste PCR, iar 46 nu au primit un răspuns, pentru că nu poţi să obligi părinţii să meargă la testare PCR, nu există obligativitate legală, deşi ar trebui să fie acest lucru. 35% este rata de validare. 45 din 130, a declarat Cîmpeanu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...