Cum se utilizează testele pe bază de salivă pentru elevi. Cîmpeanu și Rafila îţi explică totul pas cu pas

Stan Filon 29.11.2021, 13:11
Cum se utilizează testele pe bază de salivă pentru elevi. Cîmpeanu și Rafila îţi explică totul pas cu pas

Mulți părinți și profesori se întreabă cu groază cum se utilizează testele pe bază de salivă pentru elevi, mai ales că s-a aflat și faptul că acestea au venit ambalate separat, iar cineva trebuie să asambleze kiturile. Ei bine, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, au lansat o serie de tutoriale video în care arată exact cum se folosesc testele respective.

Iată cum se utilizează testele pe bază de salivă pentru elevi

Cel care a venit cu detalii legate de modul în care se utilizează testele pe bază de salivă care vor ajunge în școli a fost ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, care a postat pe pagina sa de Facebook trei tutoriale video: un ghid de utilizare a testelor antigen pe baza de salivă, o demonstrație de utilizare a testului antigen pe baza de salivă și o demonstrație de pregătire a testelor antigen pe bază de salivă.

Aceste filmulețe au fost distribuite și în școlile din țară, pentru ca profesorii să învețe exact cum să-i testeze pe elevi de coronavirus. Astfel, Sorin Cîmpeanu şi Alexandru Rafila arată pas cu pas cum trebuie asamblate testele care au ajuns în şcoli şi cum trebuie folosite acestea.

Sorin Cîmpeanu și Alexandru Rafila au făcut mai multe tutoriale legate de utilizarea testelor în școli

Scandalul testelor pe bază de salivă a izbucnit după ce un membru USR a făcut publică informația că acestea au fost livrate vrac, ambalate separat. Senatorul USR Ștefan Pălărie critică felul în care au ajuns testele de salivă în școli și spune că în loc de kituri gata pregătite pentru testare, profesorii au găsit componente care erau ambalate separat.

Senatorul USR a spus chiar că este o bătaie de joc, iar statul ar fi trebuit să respingă testele respective. Testele pentru copii au fost distribuite de trei firme care au câștigat licitația pentru prima parte a contractului de nu mai puțin de 200 de milioane de euro.

Societățile comerciale care au livrat testele respective sunt controlate de frații cămătari Sile și Nuțu, prin intermediul ginerelui lui Nuțu Cămătaru, una este controlată de o firmă de apartament a cărei imagine a fost Cătălin Botezatu, iar cealaltă este o firmă din Olanda.

Ministrul Educației recunoaște că este destul de dificil de asamblat kitul de testare

Sorin Cîmpeanu a precizat că oricine poate face testul respectiv, dar a recunoscut că este destul de dificil de asamblat kitul de testare. ”Este, într-adevăr, o dificultatea asamblarea pe componente a acestor teste. Însă acest lucru s-a făcut deja în multe județe, în al doilea rând acest consum din partea cadrelor didactice este compensat de importanța existenței acestor teste în școli”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Antena 3.

Tot ministrul Educației a vorbit și despre vacanța de sărbători a elevilor, mai ales că au apărut informații legate de o nouă mutație a vitusului, mult mai periculoasă. Denumită Omicron, această variantă se pare că este mult mai contagioasă și mai periculoasă, deoarece niciun vaccin se pare că nu funcționează în fața ei, dar nici imunitatea dbândită prin trecerea prin boală.

Cu toate acestea, ministrul Sorin Cîmpeanu a spus că vacanța va fi cea stabilită deja. ”Ca ministru al Educației am anunțat deja programul, nu iau în considerare nimic altceva decât îmi vor spune autoritățile medicale. Până în acest moment, autoritățile sanitare în frunte cu ministrul Sănătății, nu au considerat necesar să previzionăm măsuri pe acest palier. Vacanța de Sărbători este cea cunoscută!”, a mai precizat Sorin Cîmpeanu.

Urmăriți Impact.ro și pe