Pe ce dă NASA jumătate de miliard de dolari în spațiu. Vrea ca oamenii să le poată vizita

Cătălina Burghelea 03.12.2021, 13:19
Pe ce dă NASA jumătate de miliard de dolari în spațiu. Vrea ca oamenii să le poată vizita

Administrația Națională Aeronautică și Spațială, cunoscută sub acronimul NASA, are planuri mărețe pentru omenire. Anticipând momentul când Staţia Spaţială Internaţională (ISS) va fi dezafectată, Agenția a anunţat pe ce dă jumătate de miliard de dolari în spațiu. Scopul este crearea unor destinaţii spaţiale pe care oamenii să le poată vizita și unde ar putea trăi sau munci.

NASA investește masiv în spații spațiale private

NASA a semnat contracte bănoase cu trei companii americane, cărora le va acorda sprijin în scopul dezvoltării unor staţii spaţiale private, un pas uriaș pentru persoanele care visează să viziteze Universul sau chiar să trăiască în spațiu.

Cele trei companii cu care Administrația Națională Aeronautică și Spațială a bătut palma sunt Blue Origin, Nanoracks şi Northrop Grumman, care vor primi 130, 160 şi respectiv 125,6 de milioane de dolari. De altfel, compania Axiom Space a obţinut încă de anul trecut un contract similar, a cărui valoare se ridică la suma de 140 de milioane de dolari, scrie SpaceRef.

„Ne asociem cu companii americane pentru a dezvolta destinaţii spaţiale pe care oamenii să le poată vizita, unde ar putea trăi sau munci”, a explicat directorul NASA, Bill Nelson.

Destinații spațiale pe care oamenii să le viziteze

Celebra Agenție spațială încurajează insistent privatizarea activităţilor ce vizează orbita joasă a Terrei, pentru a economisi fonduri şi a se putea concentra pe misiunile de explorare spre destinaţii mai îndepărtate, cum ar fi Luna şi Marte.

Viitorul ISS este asigurat oficial până în anul 2024, însă NASA a confirmat că va putea fi tehnic operată până în 2028. Șeful Agenției, Bill Nelson, pledează în favoarea extinderii acestei perioade până în 2030. Apoi staţiile private vor prelua controlul, punând capăt cooperării actuale de pe Staţia Spaţială Internaţională, în special cu Rusia.

De ce amana NASA trimiterea pe Luna a primei femei dar si a primului om de culoare. Motivul, explicat de administratorul agentiei

Prezenţă umană continuă pe orbita joasă

Aceste contracte semnate de către NASA, joi, 2 decembrie, „vor ajuta Statele Unite ale Americii să asigure o prezenţă umană continuă pe orbita joasă”, a declarat Phil McAlister, directorul departamentului pentru zboruri comerciale din cadrul Agenției spațiale.

NASA doreşte ca, pe viitor, să-și poată închiria serviciile unor companii private, pentru îndeplinirea nevoilor sale, fără să mai fie nevoită să finanţeze costurile de operare ale unei staţii orbitale. Reprezentanții Agenției americane estimează că ar fi nevoie să asigure prezenţa permanentă pe orbită a doi astronauţi şi realizarea a circa 200 de experimente anual.

Ce pun la cale companiile cu care NASA a bătut palma

Staţia spaţială realizată de compania Blue Origin, în parteneriat cu Sierra Space, a fost denumită „Orbital Reef”. În ea pot încăpea până la 10 persoane, cum ar fi turişti, reprezentanți de companii sau persoane publice. Pe de altă parte, avanpostul spaţial dezvoltat de Nanoracks, denumit Starlab, ar urma să fie lansat în 2027. În ceea ce privește staţia spaţială proiectată de compania Northrop Grumman, aceasta nu are încă un nume, dar ar urma să fie prevăzută cu spaţii dedicate activităţilor ştiinţifice şi turismului.

În schimb, proiectul celor de la Axiom este puţin diferit. Într-o primă etapă, un modul va fi ataşat la Staţia Spaţială Internaţională, după care se va desprinde pentru a funcţiona independent.

Suma de jumătate de miliard de dolari este mică

Niciuna dintre companiile enumerate mai sus nu a oferit o estimare a costurilor de dezvoltare a unor astfel de staţii spaţiale private, dar „suma investită în prezent de NASA în scopul lansării acestui program este mică în comparaţie cu suma necesară”, a dezvăluit Brent Sherwood, de la Blue Origin.

Urmăriți Impact.ro și pe