O nouă modificare e pregătită pentru Codul Rutier 2020: abaterea pentru care poți să rămâi fără permis

Redacția IMPACT 11.03.2020, 13:59
O nouă modificare e pregătită pentru Codul Rutier 2020: abaterea pentru care poți să rămâi fără permis

Un proiect legislativ i-ar putea lăsa pe mulți conducători auto pietoni. Ce include această inițiativă legislativă?

Ce prevede proiectul legislativ pentru Codul Rutier 2020

Un proiect de lege le-ar putea crea probleme șoferilor care se află zi de în trafic, pe cele mai aglomerate rute din orașe.

Foto: Inquam Photos /Octav Ganea
Foto: Inquam Photos /Octav Ganea

Potrivit Codului Rutier, conducătorilor auto le este interzis „să folosească în mod nejustificat sau abuziv mijloacele de avertizare sonoră”, conform articolului 137, punctul 16, din Codul Rutier.

Același articol prevede că „dispozitivele de avertizare sonoră trebuie folosite de la o distanţă de cel puţin 25 de metri faţă de cei cărora li se adresează, pe o perioadă de timp care să asigure perceperea semnalului şi fără să-i oblige pe aceştia să execute manevre ce pot pune în pericol siguranţa circulaţiei”. Românii care nu se vor conforma la această normă, în măsura în care se va implementa, ar putea rămâne fără permisul de conducere.

Propunerea legislativă a stârnit numeroase reacții și de natură diversă.

„Un poliţist nu poate demonstra că ce a auzit este claxonul meu şi nu claxonul celui din dreapta sau stânga. Claxonul nu a fost inventat la maşină ca un gadget. Inclusiv acest claxonat este util întrucât dacă nu ne defulăm o să luăm parul ca să spargem parbrizul celui din faţă”, a declarat Ana Bulai, psiholog.

Unii sunt de părere că inițiativa pare să fie una controversată, în contextul în care polițiștii de la Brigada Rutieră nu dețin deocamdată un instrument prin intermediul căruia să poată determina claxonarea abuzivă pe drumurile din România.

„Una este să îi dai un claxon scurt şi alta este să claxonezi până îl scoţi pe cel din faţă din sărite”, a declarat deputatul Oana Manolescu, unul dintre iniţiatorii proiectului, pentru Digi 24.

O altă propunere spune că şoferii care parchează pe prima bandă să fie, de asemenea, sancţionaţi cu amendă şi între șase şi opt puncte de penalizare. Totodată, se mai dorește și ca biciliștii care nu au sonerie să fie sancționați cu o amendă a cărei valoare să se ridice la 250 de lei, care ar urma să crească însă de patru ori.

Urmăriți Impact.ro și pe