O nouă magistrală feroviară în vestul României. Ttrenurile vor circula cu viteze de până la 160 de kilometri pe oră

Elena Avramescu 02.11.2021, 17:19

Au apărut imagini noi de pe şantierele noii magistrale feroviare construită în vestul României arată modul în care s-au mobilizat constructorii. Imagini au fost publicate pe forumul Asociaţiei Pro Infrastructură și arată cum constructorii noii magistrale Simeria – Arad (KM 614) lucrează pe şantierul feroviar de circa 141 de kilometri din vestul României.

O nouă magistrală feroviară în vestul României

Această nouă rută se suprapune parţial cu traseul uneia dintre primele căi ferate construite în Transilvania, în urmă cu peste un secol şi jumătate. În plus, trenurile vor circula cu viteze de până la 160 de kilometri pe oră.

Proiectul este unul foarte complex, având nu mai puţin de nouă poduri noi peste râul Mureş, trei tuneluri şi o polată, prima construită în ultimii 30 de ani! Sperăm că guvernul şi instituţiile responsabile vor debloca în curând şi ultimele zone în care antreprenorii nu au acces: situl arheologic de la Mintia, exproprierea suprafeţelor necesare pentru demararea lucrărilor la portalurile celor două tuneluri de la Sălciva şi revizuirea acordului de mediu respectiv scoaterea din circuitul forestier a versantului estic de lângă tunelul Bătuţa.

Dacă acestea vor fi rezolvate în timp util, avem toate şansele ca la finalul lui 2022 să parcurgem cu trenul toată distanţa de la Simeria la Arad pe firul nou, mai puţin cele două variante noi de traseu care fac obiectul construcţiei tunelurilor, a notat Asociaţia Pro Infrastructura, pa pagina sa de Facebook.

O noua magistrala feroviara in vestul Romaniei
O noua magistrala feroviara in vestul Romaniei

În poze se poate observa sectorul Simeria – Gurasada, locul unde au loc cele mai complexe lucrări în zona Brănişca, la cele trei poduri peste râul Mureş, sectorul Gurasada – Ilteu, unde două tuneluri şi o polată în lungime totală de 1,2 kilometri sunt făcute în zona localităţiii Tisa din judeţul Hunedoara şi sectorul Ilteu – KM 614 (judeţul Arad), iar lucrările la tunelul de la Bata sunt într-un stadiu destul de avansat.

Aici am vizitat varianta de viteză de la Brănişca. Aceasta cuprinde trei poduri noi peste râul Mureş, toate acestea fiind într-un stadiu avansat de execuţie. Constructorul estimează darea în circulaţie pe un fir a variantei noi în luna octombrie 2022. Singura problemă pe acest lot este cu situl arheologic de la Mintia, a spus autorul fotografiilor de pe forumul Asociaţiei Pro Infrastructură, potrivit Adevărul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...