EXCLUSIV

O mamă disperată a venit până la granița cu România să ceară ajutor pentru zeci de copii: „Nu a acceptat altceva decât pampers și medicamente”

Gabriela del Pupo 02.03.2022, 15:43
O mamă disperată a venit până la granița cu România să ceară ajutor pentru zeci de copii: „Nu a acceptat altceva decât pampers și medicamente”

Dacă odată intrați în România atât autoritățile cât și voluntarii români pot ajuta refugiații, cei care nu au avut șansa să treacă granița trăiesc clipe de coșmar. Unul dintre voluntarii aflați la Sighet a povestit că o mamă care se adăpostește la subsolul unei case de lângă Cernăuți a reușit să ajungă până la graniță pentru a cere ajutor pentru zeci de copii. Acesta a postat pe pagina sa personală și o imagine sfâșietoare din casa unde se adăposteau zecile de copii care nu au reușit să iasă încă din Ucraina, cu acordul femeii pe care o ajutase.

„Noi am crezut că merge mai departe și mi-a arătat pe telefon și am văzut poza, și am chemat repede un translator”

Multe dintre femeile care se ascund în Ucraina încercând să protejeze copiii nu știu la cine să apeleze și nu există nici o evidență a cazurilor de acest gen. Din frica de a nu păți ceva familiile stau ascunse dar în a șaptea zi de război deja au rămas fără medicamente sau produse de igienă pentru bebeluși.

Am dus cu mașina pampers și ce aveau nevoie, s-a dus Dan Roșu cu ei până la graniță în Ucraina. Este subsolul unei case, copiii stau acolo aproape de Cernăuți. Se poate interveni în colaborare cu autoritățile din Ucraina. Trebuie să verificăm cu autoritățile care sunt cazurile cu probleme.

Femeia aceasta a venit disperată, plângea, a venit la cortul SMURD și noi am crezut că merge mai departe și mi-a arătat pe telefon și am văzut poza, și am chemat repede un translator. Dan (Roșu n.r) a umplut mașina și s-a dus până peste graniță. A venit pe jos (de la graniță n.r). Câte cazuri or fi? Că de fapt asta e problema. Nu a acceptat altceva decât pampers și medicamente.” a declarat pentru impact.ro Marian Rădună, președintele ONG-ului Geeks for Democracy.

Foto: Marian Radună

Cum se poate ajuta în acest moment?

Pentru o mai bună organizare ar trebui ca cei care vor să ajute să apeleze la campaniile inițiate de companii sau autorități pentru a se putea face o distribuție eficientă a celor necesare la punctele de trecere a frontierei sau chiar în Ucraina.

Recomandarea mea este să căutăm niște centre regionale în care oamenii să vină să aducă. Trebuie să le punem pe categorii. Știu că există un culoar verde spre Ucraina până la Cernăuți în fiecare zi, pentru astfel de cauze, trebuie să verific cu cei din frontieră să vedem cum e la capăt de linie. Toți au nevoie.” a mai spus activistul.

În continuare la granițe ONG-urile din România colaborează cu autoritățile pentru a ajuta în acordarea de primă asistență.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...