Sute de ucrainieni au intrat în județul Suceava. Prefectul anunță că sunt pregătite tabere mobile

Gabriela del Pupo 24.02.2022, 11:10
Sute de ucrainieni au intrat în județul Suceava. Prefectul anunță că sunt pregătite tabere mobile

Sute de ucrainieni au intrat la primele ore ale dimineții în județul Suceava. Deocamdată nu a fost necesară activarea taberelor mobile dar acestea sunt pregătite și prefectura se așteaptă la o creștere a fluxului de persoane în următoarele ore și zile. Cetățenii care au ajuns în această dimineață vor fi găzduiți de familii sau au apelat la rudele și prietenii din România.

„Există înțelegeri făcute între familii ca să poată fi găzduiți dacă situația o impune”

Prefectul Gheorghe Alexandru Moldovan a declarat că în acest moment pașii care trebuie urmați sunt alocarea de către Departamentul pentru Situații de Urgență a mai multe tabere mobile dar și un act normativ prin care să se aloce fonduri pentru cazarea persoanelor care ajung în România.

Avem un comitet județean de urgență în cursul dimineții. Primele date de la Poliția de Frontieră arată o creștere de câteva sute de persoane, dar multe dintre ele au fie și cetățenie română, fie rude ori prieteni sau chiar locuințe proprii în Suceava. Există înțelegeri făcute între familii ca să poată fi găzduiți dacă situația o impune. Situația e în dinamică. În primul rând, vor fi taberele mobile instalate la punctele de trecere a frontierei. Avem acum una la punctul de trecere Siret, solicităm la DSU alocarea încă uneia. Vor fi amplasate în zonele-tampon, cu condiții decente, apoi eventualii refugiați vor fi duși la cămine sau în sistem hotelier. Așteptăm și un act normativ care să reglementeze cheltuielile, alocarea de fonduri, pe modelul carantinei” a declarat prefectul Moldovan pentru G4Media.

Plan care include asistență medicală dar și translatori

Prefectul a mai anunțat că planul este realizat la nivel de minister și va asigura mai multe tipuri de asistență pentru cetățenii ucrainieni care vor intra în țară în orele și zilele următoare. Ministrul Apărării anunța săptămâna aceasta că România este pregătită pentru a primi 500.000 de cetățeni din Ucraina.

”Avem acest plan făcut la nivel de minister, l-am integrat. Avem asistență medicală prin echipe de la DSP, SMURD, Ambulanță. Sistemul medical județean e integrat în acest plan. Avem inclusiv asistență de nivel psihologic, dar și translatori, plus asistență de ordin religios, avem 4 preoți militari și 2 civili de limba ucraineană” a mai spus prefectul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...